Ã…rhus Bogcafé lukker – lidt erindringsstof

11. juni 2008

Det forlyder fra forstemte kilder, at Århus Bogcafé er ved at lukke. Årsagen er banal: økonomi. De studerende køber bøger på nettet, og universitetet kan ikke handle, hvor det selv vil.
Jeg skal være den første til at begræde lukningen af den lille bogoase i Nørregade. Da jeg som ganske grøn student ved Nordisk Institut skulle på mit første bogindkøb i studieøjemed var det i bogcaféen, der dengang lå i Ny Munkegade. Tre bind Karl Marx i norsk oversættelse fra Pax-forlaget. Bogcaféen udsprang af det venstreorienterede miljø i halvfjerdserne, lige som folkeværtshuset Æsken, Fronthuset og forlaget Modtryk. Og selv om den nok aldrig har været en regulær guldgrube, så havde den vind i sejlene dengang den antiautoritære studenterbevægelse havde sine gyldne øjeblikke.
Efter Ny Munkegade flyttede bogcaféen til større lokaler i Anholtsgade, hvor den delte adresse med blandt andet værtshus Æsken. Dernæst rykkede den så ned og blev mere synlig i Nørregade, hvor den altså ligger en stund endnu.
Jeg har frekventeret Århus Bogcafé gennem alle årene og har altid nydt at kunne stå og ose blandt bøger og tidsskrifter, jeg aldrig havde hørt eller læst om. Og jeg er også ofte kommet hjem med litteratur, jeg ellers ikke ville have fået anskaffet. Bogcaféen vil blive savnet.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

630 har læst indlægget
15,005