Ny (gammel) serie på DR: Folk og fæ

26. oktober 2020

De kender ikke ordet, konstaterede fruen tørt. Vi sad i går og så et af Danmarks Radios kulturprogrammer (K2), og en af deltagerne – oven i købet en af dem, der ernærer sig ved at bruge det danske sprog – insisterede på at tale om en front runner. Forløber hedder det sgu da, fløj det ud af munden på mig og endnu engang irriteredes jeg over den fremadskridende engelskgørelse (angloficering) af det danske sprog. Nej, det kender nok ikke ordet, som fruen sagde (Den Danske Ordbog: “person, genstand eller fænomen der optræder som et tidligt vidnesbyrd om en senere udvikling, og som bereder vejen for denne“).

Nå, men det var slet ikke derhen jeg ville, selv om det har med engelsk at gøre. Nej, forleden – i søndags – kom jeg helt tilfældigt til at se den nye udgave af serien Folk og fæ (All creatures great and small). Jeg fik ikke rigtig set den gamle udgave og derfor står den ikke særlig klart for mit indre blik. Og det har nok sine fordele i forhold til den nye. Men i hvert fald faldt jeg godt ind i serien om en ung dyrlæge, der bliver assistent hos en garvet dyrlæge i en flække i England.

Vi taler om en af disse hersens fredelige, ja hyggelige, folkelige serier, som englænderne også behersker (jeg har ofte omtalt The Royal og Jordmødrene). Og at dømme efter første afsnit (der kan ses på DRs hjemmeside), så er den nok værd at bruge sin sparsomme fritid på. De spiller som forventeligt godt i alle rollerne. Især gjorde den ofte brugte Anne Madelay indtryk i rollen som husholdersken Mrs. Hall, en kombineret hustru- og modererstatning for de to mandlige hovedroller, Siegfried Farnon, dyrlægen, og assistenten James Herriot (Nicolas Ralph). Hun skal nok blive interessant at følge. Og der er ikke til at sætte en finger på brugen af landlige scenerier, tidstypiske interiører, rekvisitter (fx de gamle biler, de bruger) osv. Det kan de bare, de englændere.

Serien afvikles om søndagen, men kan også følges på nettet. Hermed anbefalet.

Skriv en kommentar

1.761 har læst indlægget