Macbeth – gymnasiale erindringer

31. juli 2008

I 1971 læste vi Shakespeares Macbeth i gymnasiet. Og nærlæste udvalgte tekststeder i det stykke om magt, bedrageri, mord og begær. Jeg blev af en eller andet grund revet meget med at teksten og købte min egen udgave af bogen, så jeg kunne skrive noter osv. Jeg har den endnu.
Tilfældet ville, at den polske instruktør Roman Polansk samme år udsendte sin filmversion af historien om den skotske konge med Jon Finch i hovedrollen og Francesca Annis som Lady Macbeth. Polanskis filmatisering er realistisk betonet og gør fx en del ud af nogle særdeles voldelige scener. Og jeg kan huske, at den blev fortolket som kunstnerisk udtryk for Polanskis personlige oplevelser, da hans kone Sharon Tate og nogle bekendte blev slagtet af satanisten Charles Manson og hans bande.
Filmen gjorde indtryk, da jeg så den i min fødebys Strandbio. Speciel scenerne med heksene og den nøgne og sindsyge Lady Macbeth blev hængende i erindringen mange år efter.
Filmen er optaget med subjektiv kameraføring og dialogerne ledsages af en særpræget musik, der blev leveret af Third Ear Band. Musikken er udgivet på plade og kan fås på cd.
Third Ear Band var et eksperimenterende tresserband, der lavede improvisationer med rod i indiske ragaer, folkemusik, middelaldermusik og andet. I 1969 fik bandet udsendt et album på EMIs progressive plademærke Harvest. Titlen var Alchemy og en vis John Peel medvirker på jødeharpe. Alchemy blev året efter fulgt op af Air, Earth, Fire, Water. De fik også æren af at indlede Rolling Stones berømte koncert i Hyde Park i 1969.
Selv om man ikke har hørt meget til dem har Third Ear Band med skiftende besætninger været aktive helt frem til slutningen af halvfemserne.
Siden dengang er Polanskis Macbeth vist gÃ¥et lidt i glemmebogen. I hvert fald mÃ¥tte jeg ty til Amazon.co.uk for at finde en dvd-udgave uden danske undertekster…
Mosaic Sea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

198 har læst indlægget
15,016