COP27 – floppede

Author:

Ikke så snart var blækket tørt på klimaaftalen på det just afholdte klimatopmøde Cop27 i Egypten, før kritikken haglede ned over resultatet. Og det er måske ikke særligt overraskende. For sådan har det været siden FN begyndte disse møder, siden FN afholdt siden FN afholdt sin første klimakonference tilbage i 1992.

Selv om cop27 fik lavet en aftale om en såkaldt klimafond til støtte for de lande, der især rammes af konsekvenserne af klimaforandringerne lige nu, så er aftalen ikke tilstrækkelig til for alvor at få greb om klimaforandringerne. For eksempel – og det er ikke hvilket som helst eksempel – omfatter aftalen ikke noget mål for udledningen af drivhusgasser. Den gamle Paris-aftales krav om at holde den globale temperaturstigning under 1.5% står stadigvæk ved magt, men følges ikke op af krav, der kan sikre en sådan katastrofal udvikling.

Igen må man blot tørt konstatere, at økonomiske og materialistiske hensyn åbenbart vejer tungere end at afbøde den katastrofe, vi næsten hver dag ser tegn på – lige fra småoversvømmelser i det sydlige Danmark til tilsvarende, langt alvorligere oversvømmelser i for eksempel Parkistan og Egypten. Næh, der er ikke grund til optimisme efter Cop27.

2 thoughts on “COP27 – floppede”

 1. Jeg tror det vigtigste er at der bliver nævnt ordet erstatning, hjælp til klimaramte.

  Jeg håber “klimaflygtninge” også blev nævnt.

  Jeg håber at vi på det tidspunkt, når klimaet bliver mere voldsomt, viser os i stand til at mobilisere på en måde så de store formuer beskattes med henblik på bebyggelser, anlæg af “nye verdener” steder, som kan bruges når havene er steget. Der er reelt plads nok, det er logistik-problemer med vand og gødning, el og byggematerialer, som skal klares.

  Men man skal forstå at hvis vi ikke gør det, så kan det blive værre end Auschwitz WW2. 10 gange værre, 100 gange. Hvis ikke det bliver formidlet tydeligere, så vil de der skal stille krav være for sagtmodige, og de, der skal levere, vil “holde sig væk”.

  Mine 5 øre.

  1. @Donald: Ja, håbet er som altid lysegrønt. Tiden er ikke til optimisme eller det modsatte. Klimatoget kører derudaf
   og vi har svært ved at besinde os på, at stige på i tide. Så vi får se, hvad der sker, når først katastroferne står i kø.
   Heldigvis er jeg så gammel, at jeg ikke bliver vidne til det meste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *