En ny finanskrise under opsejling?

14. marts 2023

Medens pressen er opslugt af smårokeringer på den politiske arena (småpartiers dødskamp, personers partiskifte og lignende), tilsyneladende evigt interessante Ukraine og forudsigelige trænerfyringer i Superligaen, så kan man længere nede i nyhedsstrømmen læse om amerikanske banker, der kollapser på stribe, medens andre må overvåges af myndighederne, fordi tilliden til disse banker er styrtdykkende. Og de perifere nyheder har sendt små rystelser gennem hele bankverdenen – også herhjemme. Og spørgsmålet er selvfølgelig, om vi nu så småt er på vej ind i kapitalismens nye krise, afløseren af den såkaldte finanskrise i 2007-2008!? Dengang var det også uro på finansmarkedet, der satte krisen i gang, sammen med uro på ejendoms- og byggemarkederne. Og måske kan vi se de seneste måneders rentestigninger og opbremsning af ejendomssalgene som små tegn på, at noget også er på vej der?!

Opdatering onsdag 15/3: Ikke overraskende er dagens nyhed, at den kendte schweiziske storbank Credit Suisse er gået i knæ med et aktiedyk på 22% og bankens långivere vil ikke længere være med.

9 kommentarer

 1. Hugin kommentarer:

  Capac:Ja intet nyt under solen når det kommer til det kapitalistiske system hvor krise vil følge krise, det kollapser på et tidspunkt og forhåbentlig før vi står i vand til halsen, så der er noget tilbage til mine børn, og børnebørn og kommende generationer.
  Og nej vi skal ikke have mere af alting, tvært imod mindre af alting og jo før vi kan få smidt den borgelige regering på porten jo bedre, borgelige regeringer har aldrig været til gavn for miljøet og naturen se blot på landbruget, de forurener vores alle sammens drikkevand og hvad sker der, ikke en hylende fis, var der ikke noget om at forureneren skal betale for oprydningen efter forureningen? men åbenbart ikke når det gælder landbruget.
  Regeringen og alle andre ved udmærket at det gift man hælder ud på markerne ender i grundvandet, spørgsmålet er så hvorfor bliver det ikke forbudt? hvor dum har man lov at være, det har man tilsyneladende kun hvis man er regering.

 2. capac kommentarer:

  @hugin: Sidst krisen ramte sov økonomer og politikere i timen og kunne ikke forklare, hvorfor deres udmærkede økonomiske model ikke virkede. Og sådan har det altid været. Kapitalismen er en økonomi med indbyggede indre modsætning og dermed kriser. Desværre har den formået at smyge sig udenom hver gang med tricks og snyd, men måske når den en grænse en dag. Og det er nok klimaet, for her er der ingen veje udenom at foretage en hård opbremsning og en radikal ændring af vores grådige, uretfærdige og destruktive levemåde. PFAS-skandalen er også et udmærket eksempel på, at der er en grænse. Alt tyder på, at forureningen af vores ubetalelige, kostbare drikkevand er meget mere omfattende end hidtil antaget – og hvad sker der?! Myndighederne snakker udenom og foretager sig nærmest ingenting, så vi kan se frem til, at vore børnebørn om føje år skal købe flaskevand til skyhøje priser (profit-profit…), sådan som man gør sydpå.

 3. Hugin kommentarer:

  Capac: PFAS- skandalen som sagt tidligere intet nyt under solen, ja men i guder det er jo skandalae, på skandale, på skandale, på skandale, når det gælder forureninger af blandt andet drikkevandet fra landbruget, man har jo kun fundet hvad man har set efter, og det er ikke meget før på det seneste, hvor man har kontrolleret bredere og så fandt man (pludselig for nogen blandt andre politikere) Roundup i drikkevandsboringerne, hvor vi nu må lukke flere og flere på grund af forureningen.
  De (politikerne) har intet lært af forureningerne på Grindsted Værket og Cheminova og nu er ifølge Ingeniøren: Hele Harboøre Tange ramt af PFAS-forurening
  Men det er konstant erhvervsinteresser der kommer i første række frem for befolkningens helbred, og de skader som opstår på grund af manglende forbud i den forbindelse må vi alle betale for via hospitalsophold og lignende men som brugde betales af erhvervslivet for deres forureninger, og en flok uduelige politikere der skulle smides på porten.
  Og nu må vi igen igen høre på Socialdemokraterne vandplask når de hælder vand ud af ørerne og det er sku en SKANDALE.

 4. capac kommentarer:

  @Hugin: Den første gang, jeg hørte om sprøjtemidler (pesticider) var i folkeskolens geografiundervisning, hvor vores lærer forklarede, hvordan industrialiseringen af landbruget efter krigen medførte ekstensiv dyrkning og herunder sprøjtning mod insekter og andet utøj. Og det varede ikke mange år, før det første forbud kom. Siden er det kun gået den ene vej, det ene middel har afløst det andet, og screeninger leder efter enestående pesticider og overser alle de andre, der også er sunket ned i grundvandet. Og nu halvtreds år eller mere senere, så er vi ikke kommet ud af stedet. De store landbrugsorganisationer mener oven i købet, at flere landmænd bør droppe økologien af hensyn til rentabiliteten (inflationens gnaven), medens politikerne sidder med hænderne i skødet og lader sivning af gift være sivning og – i bedste fald – henviser til, at der ikke er “ressourcer” (en eufemisme for skattepenge) til at bekæmpe forureningen af drikkevandet. Nej, med borgerlige politikere (inkl. socialdemokraterne) er vi ilde stedt. Inden for en overskuelig fremtid vil rent drikkevand være noget, vi havde “i gamle dage”. skål på det.

 5. Hugin kommentarer:

  Capac: Ja skål, vi må hellere få drukket noget af det, medens det endnu er muligt at få noget nogenlunde rent vand, og inden en eller anden krigsliderlig dame finder på at bruge flere milliarder på krudt og kugler, så det kan bruges som undskyldning for at der ikke er penge til andet.

 6. Hugin kommentarer:

  Capac: For Søren det var da lige ved jeg havde glemt at nævne den daglige 15-3-2023 dosis fra DR: Besat af USA – 70erne
  DR2 | Fra 18:30 – 19:15

  USA’s vilde madkampe (7:16) Burgerkongerne
  DR2 | Fra 19:15 – 20:00

  Rejsen til Amerika – de danske udvandrere (1:3)
  DR2 | Fra 21:30 – 22:00

 7. Hugin kommentarer:

  Capac: De sprøjtemidler (“vidundermidler”) vi hørte om i 50erne var sikkert DDT, og vidunderet kan vi jo konstanter er forsvundet som med alle andre “vidundere” af samme slags, sørgeligt men sandt, og konsekvenserne af al det lort får vi nok aldrig afdækket.

 8. Hugin kommentarer:

  Capac: Forslag kan du ikke lave en rubrik kaldet: Den daglige dosis, så vi kan holde lidt styr på de to hovedkanalers ligegyldige Amerikanske udgydelse, ud over det der bliver udsendt som nyheder.
  Lidt lige som da Erhardt talte røde lejesvende…..;)

 9. capac kommentarer:

  hugin: jo

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

70 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62