Godt tv: Hun roder med den danske sangskat

31. maj 2023

Ret skal være ret, og nu skal Jeronimus stikke pipen ind for en lille stund. Der er meget lorte-tv på de førende danske kanaler. Alt for meget; det skal der ikke herske tvivl om. Og noget af det – især inden for nyhedsjournalistikken – har jeg som Jeronimus været efter her i bloggen og vil nok også være det fremover. Men, men, det hænder også, at nogen i den danske tv-verden får en lys og god idé og får skabt tv, der løfter niveauet betragteligt.

Og det er sket med udsendelsesrækken Hun roder med den danske sangskat på DR2, hvor den japanske chefdirigent, komponist og arrangør for DR Big Band Miho Hazama får til opgave at fortolke fem danske sange fra vores såkaldte sangskat. Det drejer sig om Jeppe Aakjærs “Jeg er havren”, Kaj Munk “Den blå anemone”, St. St. Blichers “Det er hvidt herude”, Johannes Fritz Emanuel Andersens “I skovens dybe stille ro” og Gasolin og Mogensens “Kloden drejer stille rundt”. Fem sange udvalgt af Big Bandets saksofonist Hans Ulrik.

Hver udsendelse, der af 30 minutters varighed, munder ud i Miho Hazamas og bigbandets fortolkning af sangene. Det spændende og lærerige ved udsendelserne er, at vi dels får præsenteret sangene og deres musikalske kvaliteter af Hans Ulrik og andre medvirkende, der hver især kaster lys over teksternes og melodiernes kvaliteter og betydning, og dels oplever et menneske fra en hel anden kultur end vores egen, nemlig den japanske, tage musikken til sig og lave nye arrangementer og fortolkninger, der både fornyer sangene og loyalt respekterer dem. Vi får en illustration af, at musik får nyt liv ved at blive fortolket på ny på respektful og loyal vis.

Det er en lille udsendelsesrække, der lever op til nogle af public service-tvs højeste idealer. Vi bliver alle sammen lidt klogere, vi bliver lidt mere (ud)dannede, end vi var og får kendskab på noget af den danske sangskat (hvis vi ikke havde det i forvejen), vi får sublime, æstetiske, musikalske oplevelser og vi får lov til at opleve tv, der er fokuseret og engageret i sit emne.

Se for eksempel afsnittet, hvor Hazama møder Franz Beckerlee og snakker om Gasolins smukke “Kloden drejer stille rundt”, hvor vi også bliver lidt klogere på Gasolin og deres musik. Se den lige her.

2 kommentarer

 1. Hasnne Smedegaard kommentarer:

  “Hun roder med den danske sangskat” . . . . og lad hende endelig fortsætte. . . . .

  Det er den mest AMAZING UDSENDELSE, der er lavet – I MANGE ÅR – PÅ DANSK TV.
  STOR TAK ❤️Gerne mere af samme slags.
  Med venlig hilsen
  Hanne Smedgaard
  Vejle

 2. capac kommentarer:

  @Hanne Smedegaard: Ja, bare DR ville oppe sig på det punkt.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

100 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62