Hvem læser (gårsdagens) aviser?

Author:
Who wants yesterdays papers Who wants yesterdays girl Who wants yesterdays papers Nobody in the world
(Rolling Stones)
Ja, hvem vil have gårsdagens aviser? I dag tog jeg en beslutning, der længe har været undervejs. Jeg opsagde mit avisabonnement. Det har været en lidt tung beslutning, for jeg er vokset op med aviser – af papir. I min barndom var Vestkysten en del af hverdagen. Dengang var det mest tegneserierne, der trak lidt. Da jeg flyttede hjemmefra var Information nærmest menighedsbladet for min generation af unge og den holdt jeg igennem mange år. Så kom Weekendavisen. Og det den, der nu må lide avisdøden i mit liv.
Dråben var, at de har degraderet, måske endda suspenderet, en skrivekarl, som jeg har læst med fornøjelse gennem mange år. For mig har aviserne altid været en sum af skrivende medarbejdere. Og det har været den sum, der var afgørende. Men det er kun en sidste anledning. Mit farvel til papiravisen er også bestemt af, at vi i dette land kun har aviser af borgerlig og højreorienteret observans. Den tid, hvor der var venstreorienterede og gammeldags socialdemokratiske aviser er for længst forbi. Og jo, vi kan da godt diskutere, om ikke der er forskel på Jyllands-Posten, Berlingske Tidende, Politiken og Weekendavisen. Men set herfra denne stol, så er det ét fedt. Borgerlige aviser med et borgerligt syn på verden. Og det har jeg ikke rigtig brug for længere. Det får jeg så rigeligt af på tv.
Noget andet er, at jeg selv har taget en journalistuddannelse og derfor har fået et godt indblik i, hvad en journalist skal kunne i dagens Danmark. Og et indtryk af, hvordan virkeligheden er for journalister, når det ikke er journalistiske idealer, der dominerer, men kolde kontanter. Og – lidt firkantet formuleret – det betyder, at pressen på markedsøkonomiens vilkår bliver talerør for det bestående. Man skal lede længe efter nogen, der for alvor sætter spørgsmål ved verdens indretning i Danmark. Firkantet sagt og skrevet.
I udlandet er det stadigvæk muligt at finde gammeldags kritisk journalistik, der gør en dyd ud af at være magthavernes kontrollanter og sætte rigtig kritiske spørgsmålstegn ved de historier som nyhedsbureauerne dagligt disker op med. Så jeg overvejer at prøve et digitalt abonnement på sådan et medie. Overvejer. Men indtil videre: Farvel til min gamle ven papiravisen. Du var dyr og blev gradvist dårligere.
Indlægget er opdateret med linket, juli 2024

4 thoughts on “Hvem læser (gårsdagens) aviser?”

  1. Jeg tror du har ret i at skribenterne er yngre. Men avisen er nok også pisket til at henvende sig til et yngre segment, hvis den skal overleve. Jeg synes også tit den måde nyheder præsenteres på er sensationssøgende og der bliver bestemt ikke analyseret i dybden, det skal ikke være alt for besværligt, hverken at skrive eller at læse.

    1. @Jens: Ja, og ret skal jo være ret. Og det er måske det største problem ved Information (og for den sags skyld de andre aviser), at de klassiske dyder – dybdeborende baggrundsjournalistik og vidensbaseret journalistik osv. – er blevet skubbet i baggrunden til fordel for hurtigt fængende og sælgende overskrifter. At de unge er unge, kan man jo ikke klandre dem, men det er ingen undskyldning for ikke at sætte sig ordentligt ind i sagerne og researche grundigt. Det er til gengæld avisledelsens (og -ejerkredsens ) ansvar i hvilket omfang det sker. Det gælder også de to store tv-kanaler…

  2. Er det ikke lidt stærkt at inkludere Information som Borgerlig eller Højreorienteret. Det er ikke tresserne eller halvfjersernes avis mere – men alligevel de prøver vel stadig at være ‘Den mindst ringe’. God ferie

    1. @Jens Rasmussen: Jo, det er nok lidt stærkt at kalde Information borgerlig og højreorienteret. Og du har da ret, at vi ikke længere skriver tresserne og halvfjerdserne. Alligevel synes jeg, at bladet burde stå mere i opposition til det politiske system, vi har, lige som jeg synes, at de glemmer, hvad bladet selv stod for tidligere (måske fordi journalisterne er blevet yngre!?), fx i forhold til feminisme-debatten osv. Men måske er jeg bare blevet en gammel gnaven kværulant, der synes at pressen er den rene elendighed nu til dags, med få undtagelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *