Noget om sangtekster i populærmusikken

25. april 2024

En stor undersøgelse, der har været publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature, afslører, at sangtekster i populærmusikken er blevet mere simple og gentagende. Derud over er de blevet mere personlige og negative.
Rasmus Riegels (Rasmus Riegels, f. 1991, er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling fra Københavns Universitet) kommenterer denne udvikling med følgende udsagn:

– Musiktekster er ikke så vigtige, som vi nogle gange har det med at gøre dem til. Det er sådan en tradition, vi har fra boomer-tiden

Fordi rocken musikalsk har det med at gentage sig selv, valgte både fansene og skribenterne dengang at fokusere enormt meget på teksterne, også for meget,

– Bob Dylans tekster er jo et væld af ord, og det kan godt være, at der vil være seks mennesker, der sidder og knipser af dig, hvis du skriver det ned i en bog, og så læser det op på Møllegade.
– Men for langt de fleste, så er det jo ikke det, man hører. Man hører en mand, som laver et skuespil af det her rablende. Det er jo understøttelsen af det her band, der er ved at falde fra hinanden, som gør, at det faktisk har noget power og er en ting.

– Musikken er efter min mening blevet markant mere kompleks. At teksterne så ikke er komplekse, synes jeg ikke er så relevant, fordi det er ikke et særligt musikalsk parameter.

– Popmusik er ikke et fyord på samme måde længere.

 

Riegels udmeldinger kalder på mange kommentarer, men jeg vil først og fremmest fremhæve én problematisk ting; nemlig at den unge cand. mag. graver en ny generationsgrøft (noget man talte meget om i min tidlige ungdom) mellem sin egen Generation Y /Millenias (dem der er født mellem 1980-1994) og Boomer-generationen (1940-59). Som medlem af boomer-generationen og som en der de facto har gennemlevet populærmusikkens udvikling fra tresserne (ja faktisk fra halvtredserne) og frem til i dag og har oplevet, hvordan netop sangteksterne har udviklet sig mere og mere og har fået kvasi-litterær status (med Dylan, Lennon og andre som privilegerede eksempler) er det svært, ja umuligt at acceptere den nærmest totale udviskning af teksternes betydning, som den unge akademiker plæderer for. Og at teksterne ikke skulle være et musikalsk parameter er ganske enkelt forkert. Hvor ville Taylor Swift være uden sine tekster? Og at teksterne har været enkle er bestemt ikke nogen nyhed. Tænk blot på mange af halvtredsernes rock-and-roll-sange, hvor teksterne ofte havde karakter af det rene nonsens (Hippy hippy shake, tutti frutti osv.) og først og fremmest var netop et musikalsk parameter, som disse numre ikke kunne undvære. Og påstanden om, at musikken i dag skulle være mere kompleks end hidtil, køber jeg heller ikke. De seneste par årtiers musikalske udvikling har især budt på teknologiske landvindinger, ikke nødvendigvis på musikalsk udvikling.

Men jeg synes, at den unge mand skulle føle sig for god til at grave en generationsgrøft og i stedet bruge sin faglighed på at forklare på hvilken måde vor tids popsange fungerer rent sprogligt/tekstligt. For simple popsange er ikke ensbetydende med, at de tekstligt er betydningsløse eller irrelevante for det musikalske udtryk. Og at reducere Miley Cyrus’ sang “Slide Away” til et eksempel på, at teksten er ligegyldig og simpel og det kun er “catch phrases”, der tæller, er både forkert og udtryk for ringeagt af tekstforfatterne.

 

4 kommentarer

 1. Jens Rasmussen kommentarer:

  Han udlagde teksten i sidste uges 4 division, men gjorde det efter min bedste overbevisning ikke særligt overbevisende, lød lidt for meget til at han var i besiddelse af ‘den ultimative sandhed’ om musikken. Men jeg er også ved at være en oldsag, man helt sikkert ikke skal tage alt for alvorligt.

 2. Henny Stewart kommentarer:

  Jeg synes også det er noget ævl. Betyder teksterne ikke noget, så kan de jo bare stå og synge mæ bæ æ eller do re mi fa so la.

  Operaer behøvede ikke have nogen historie eller være skrevet på fransk eller italiensk for rigtig at være gode. Ja, nu ved jeg godt, at der er popmusik på tapetet. Men alligevel.

  Er det mon ikke en slags åndelig dovenskab, der får det unge menneske til at dømme tekster, tekstforståelse og dermed tekstanalyse helt ude? Jeg mener bestemt, sange vil noget, og man skal ville noget med sine tekster. Nu er jeg selvfølgelig boomer, så min mening tæller nok slet ikke ret meget.

 3. capac kommentarer:

  @Jens: At være en oldsag – som undertegnede – diskvalificerer jo ikke ens opfattelse af tingene. Det, der pisser mig af, er, at nogle unge åbenbart skal opføre et forsinket opgør/oprør mod
  forældre- og bedsteforældre-generationen uden at have forudsætningerne for at gøre det. Fint nok med generationsopgør, når blot man har styr på historien osv. Ellers forekommer det mig at
  være totalt ligegyldigt… Jeg havde selv stor fornøjelse af at gøre oprør mod mine forgængere – og har det for den sags skyld stadigvæk. Og jeg er nok en pubertær oldsag…

 4. capac kommentarer:

  @Henny: Måske siger det noget om de unge mennesker, der er vokset op med og opflasket med de såkaldt sociale mediers billedstorm og sms-verdenens indskrænkning af det skrevne sprog, at de skyr popteksterne!? Som uddannet humanist, der i en menneskealder (ja!) har beskæftiget mig med teksterne og deres betydning, så kan det godt skræmme mig lidt, at man kan afvise teksternes – selv de banale popteksters – betydning. Måske er det udtryk for vor tids avancerede analfabetisme!? Og jeg accepterer selvfølgelig ikke, at vores holdning skal diskvalificeres, fordi vores fødselsdato ligger i den såkaldte boomer-generations årtier. Tværtimod.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

14 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62