Solvognen kører igen

18. december 2006

Nogle af bloggens læsere vil måske kunne huske teatergruppen Solvognens provokerende happenings i halvfjerserne. Indianerne i Rebild Bakker, Soldater på gågaden og – ikke mindst – julemændene i de københavnske stormagasiner. De var et led i den bevægelse, der gjorde en dyd ud af at sætte spørgsmålstegn ved vores materialistiske levevis – og gjorde det på kunstnerisk og ofte humoristisk vis. – Nu er Solvognens nissemænd dukket op igen! Og de er blevet arresteret i bogafdelingen af Magasin i København, sikkert fordi de har “forstyrret den offentlige ro og orden”.
Genkomsten skyldes performancekunstneren Henrik Vestergaard, der har fået den idé at ville genopføre Solvognens happenings over en periode på fem år. Så der er noget i vente. Formålet er at protestere mod det politiske og kulturelle miljø – eller mangel på samme – i dagens Danmark. Kunstneren begrunder sig genopfindelse af Solvognen med disse ord: – Smilet i København stivner, efterhånden som Julemandshæren viser sit sande ansigt: Aktivisme på grænsen mellem civil ulydighed og teater. Det aktivistiske teater er antitesen til det normale teater, idet gentagel-sen og indøvelsen er en del af teatrets kunstige virkelighed. Med andre ord er det konservative element uløseligt forbundet med teaterkunsten. Julemandshæren forsøgte at sprænge disse æstetiske rammer, og det er for dette snigangreb, vi her hylder dem. Vi trænger også til, at nogen sparker i løgsovsen!
Solvognens julemandshær anno 1974

3 kommentarer

  1. c bagger kommentarer:

    Nå du er nok også sådan en halvgammel støder som jeg. Ja det var fandeme tider du. De arbejdsløses befrielseshær besatte børsen.(den rigtige,ikke den på slotsholmen) Skruppede fodgængerovergange omkring tivoli med tandbørster i protest mod meningsløs aktivering. Dengang Schlytter måtte gå af fordi han løj og løj og løj. og Anders måtte trække sig som skatteminister fordi han løj og løj og løj.

  2. capac kommentarer:

    @cbagger: Ja, der er brug fantasi, humor og modaktion!

  3. susling kommentarer:

    Et spark i løgsovsen. Det er præcis, hvad vi trænger til nu. Det er glædeligt at se!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

1.153 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62