J. G. Ballard, forfatter, er død 78 år

20. april 2009

Den engelske forfatter J. G. Ballard har ladet pennen falde, har slukket pc’en, i en alder af 78 år. Dødsårsagen angives at være følgerne af en prostata-kræftsygdom.
Ballard har især skrevet romaner og noveller og betragtes som en af fornyerne af science-fiction-genren. Jeg har ikke læst alt, hvad Ballard har skrevet, men to af hans romaner har været store læseoplevelser for undertegnede. Eller rettere: læse- og filmoplevelser. Det drejer sig om den selvbiografisk funderede Empire of the Sun fra 1984, hvori han fortæller om en drengs oplevelser i Shanghai i årene under anden verdenskrig. Steven Spielberg leverede en fremragende filmatisering af bogen i 1987.
Den anden bog er Crash fra 1973. Også denne bog er blevet filmatiseret, nemlig af David Cronenberg. Efter min mening er det en af de allerbedste film fra de seneste 25 års filmkunst. En tankevækkende, allegorisk fortælling om menneskets fetichistiske dyrkelse og afhængighed af teknologien (i form af automobilet). Den dysforisk-kritisk fremstilling af mennesket i den moderne tidsalder, hvor mennesket er i sine teknologifikserede drifters vold.
Tak for oplevelserne Ballard. Og hvil i fred.

Opdatering: Klaus gør mig opmærksom på, at Ballard skrev sine tekster på en gammel Remington – og derfor ikke på en PC. Vi bekagler.

5 kommentarer

  1. Gudsrost kommentarer:

    Læs hans anden erindringsbog ogsÃ¥. Jeg er en stor fan. Han var en af de store, en forfatter der skrev ud fra sine besættelser. “Concrete Island” er ogsÃ¥ god. “The Unlimited Dream Company” ligesÃ¥.

  2. capac kommentarer:

    @Gudsrost: Tak for tips. Jeg har noteret mig hans erindringsbog nr. 2 som en af de første på min to-read-liste!

  3. Peter kommentarer:

    Ã…h :/

    JG Ballard var noget særligt.

    “Grusomhedsudstillingen” er nok det bedste, jeg har læst af ham.

  4. capac kommentarer:

    @Peter: Ja, åh.

  5. dann kommentarer:

    Atrocity Exhibion blev også filmatiseret, men den dukkede vist aldrig op på disse kanter.
    http://forums.randi.org/showthread.php?t=140646

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

249 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62