Raleigh Turist de Luxe anno 1980 – min gamle ven

3. august 2009

Min sorte Raleigh Turist de Luxe kom ind i mit liv i 1980. Jeg var flyttet til Riiskov for en kort bemærkning og havde behov for en rigtig god cykel, så jeg kunne køre ind til byen langs vandet. En dejlig lige vej uden bakker. Racercykler og deslige var ikke lige noget for mig. Den skulle være solid, og man skulle kunne sidde nogenlunde komfortabelt lodret. Og min gamle discountcykel skulle helst gå i glemmebogen (hvad den også gjorde, for jeg husker intet om, hvor den blev af…).

Lige siden har den sorte englænder været min trofaste følgesvend. Faktisk helt frem til 2005, hvor det orange automobil kom ind i mit liv ved dødens mellemkomst. Og selv efter er den blevet brugt i ny og næ.

Den var oprindeligt udstyret med Sturmey Archer-gear (3), håndbremse (en) og sort bagagebærer. Siden blev den brede, sorte standardsaddel skiftet ud med en Brooks lædersaddel (der findes ikke noget bedre, hvis du spørger mig og min bagdel), en Bulldog barnestol og – da det omsider blev muligt – to dæk med kevlar (men da havde jeg lært at lappe, selv i sne- og regnvejr…). Efter et uheld, hvor jeg blev påkørt af en bil på en cykelsti (!), skiftede jeg baghjulet ud med et gearløst hjul.

Jeg tror ikke, der er den bydel i århus, hvor jeg ikke har færdes på min sorte ven. Begge mine børn har slidt på Bulldog-sadlen, så malingen er gået af i kanterne. Og jeg mindes med udelt glæde alle de ture, hvor ungerne og jeg har cyklet og snakket om alt mellem himmel og jord. For det var netop fordelen ved en Bulldog-sadel på rammen.

Men nu er jeg kommet i den situation, hvor jeg for alvor har skullet overveje, om min gamle ven skulle stedes til hvile på den lokale genbrugsstation. For en letsindig cykeltur med en flaske rødvin i indkøbsnettet betød at forgaflen blev bøjet. Og en ny koster ca. 900 kr. Ganske vist har jeg en anden cykel. En udmærket Kildemoes, som jeg overtog efter en mand, der flyttede fra den. Men det er ikke helt det samme. Jeg sidder bedre på den gamle. Og den er bedre, når man skal ud at handle.

Foreløbig er mine overvejelser endt med et kompromis: Måske jeg kan finde en anden brugt turistmodel – på politiauktionen eller andetsteds – og så tage forgaflen derfra? Jeg prøver…

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

582 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62