Capac anbefaler: Whores & Thieves – Silent Town

5. oktober 2015

Når bandet kalder sig Ludere og (lomme)tyve, så kunne man forvente, at musikken skrabede bunde på den sociale pyramide, hvor samfundets bærme holder til. Men det er nok trods alt en forkert association, lige som det også er en forkert tanke at tro, at Silent Town, som pladen hedder, skulle være en særlig stilfærdig oplevelse, for det er den bestemt ikke.

Silent Town er det københavnsk-holstedske bands andet udspil. Og kvintetten holder fast i deres musikalske dogme fra debutalbummet Anti Echo Chamber: Musik, der kommer så tæt på den virkelige analoge lyd, der eksisterer, inden pladestudiernes teknologi tager magten. Drømmen om sådan en “autentisk” lyd, hvor sangene så at sige bliver indspillet lige når de er skabt og som de er skabt uden filtre, er ikke ny, men også dybt sympatisk i en tid, hvor megen musik netop er et produkt at pladestudiernes troldom.

Og i Whores & Thieves tilfælde virker konceptet helt igennem overbevisende. Fra første akkord kommer kvintetten ud over rampen. Den indledende sang “I am the Cat” lægger niveauet med pågående, fræsende, huggende guitarer, centertunge trommer og en fængende melodi. Sangene på pladen er enkle og iørefaldende, tæt på det poppede, men forpligtet på rockens elementære enkelhed og usentimentalitet. Whores & Thieves ved godt, hvor de hører til i det musikalske landskab, i rocken, og det er denne holdning, der gennemsyrer pladen.

Jeg har læst, at nogle anmeldere opfatter bandet som “old school” og som “mørke” og “dystre”, men det har jeg lidt svært ved at forlige mig med. Old Scholl – bevares, hvis dermed menes, at de står ved at være et rockband, der søger ægthed i udtrykket og gerne vil optræde. Men “mørke” og “dystre” passer dårligt til det jeg høre komme ud af højtalerne: livbekræftende, kropsligt appellerende rock med solide, iørefaldende og vedkommende sange. Ganske vist strejfer den allestedsnærværende melankoli også teksterne på denne plade, men det er der ikke nogen modsætning i. Melankoli er tydeligvis et eksistensvilkår, vi deler i disse år..

Med den “svære toer” er det lykkes for Whores & Thieves at skabe et nærmest klassisk rockalbum. Den rå lyd fra debuten er trimmet lidt og er knap så flosset i kanterne, men det er ikke på nogen måde gået ud over musikkens umiddelbare appel til rockøret og -kroppen. Den går lige ind og er en af de mest overbevisende danske rockskiver fra i år. No bullshit – den rene vare. Hermed varmt anbefalet alle rockelskere.

Whores & Thieves. Silent Town. Produceret af bandmedlemmerne Christian Bonde Sørensen, Thomas Gram Callesen og Jens Refsgaard. Trechomarecords.dk. Udkom d. 28. september

 

læst 12 gange

45 : Led Zeppelin – III

4. oktober 2015

Janis Joplins dødsdag var også den dag, hvor Led Zeppelin udsendte deres tredje album III. Efter at have sat hard rock-dagsordenen med de to forrygende, foregående plader, valgte bandet på treeren at dykke ned i det akutiske og folkinspirerede udtryk. Det kom til at koste både anmelderroser og salg, men siden er pladen blevet rehabiliteret som et album, der for alvor viste, at Led Zeppelin ikke kun var et heavyband, men et band med et bred vifte af musikalske facetter. Min rockanmelderfavorit Robert Christgau ramte hovedet på sømmet i sin forbrugervejledning, da han om pladen skrev:

“I have always approved theoretically of Led Zep’s concept, and now the group has finally whipped it into shape. It’s amazing to realize that Robert Plant’s vocals can convey that same overbearing power when Page plays acoustic, as he does to great effect on several cuts here. No drum solos, either. Heavy.”

Ja, akustisk musik kan sagtens være heavy…

læst 1 gange

Janis Joplin – in memoriam

4. oktober 2015

Vi er kommet til en af de mere kedelige mærkdag. For 45 år siden skrev Janis Joplin sig ind i den meget omtalte 27 års-klub af afdøde rockstjerner, der døde alt for tidligt. Dødsfald, der ofte var relateret til datidens forbrug af stoffer og alkohol. Sådan også i Janis’ tilfælde. Fire album var, hvad det blev til. Men fire meget overbevisende plader fra en stor sangerinde, som det kunne have været spændende at følge mange år endnu. Men sådan skulle det ikke være.

læst 1 gange

Rolling Stones – fra arkivernes dyb

4. oktober 2015

Rolling Stones har pt. belejret min bærbare afspiller med deres klassike halvfjerdserindspilninger, og rygtet går – næret af den aldrig mundlamme Keith Richard – at de gamle drenge overvejer at indspille en ny plade. Imellemtiden står deres PR-afdeling ikke stille eller hviler på laurbærbladene. Ikke mindre en to udgivelser af arkivmateriale er ved at se dagens lys. Dels en koncert fra Tokyo Dome 1990. Og dels Roundhay Park: Live in Leeds 1982. Og udgivelserne, der både er på CD og DVD fås til relativt få penge. Stones er jo et liveband om noget og har flere fremragende livealbum på samvittigheden, så det er vel en god idé at udsende den slags nu, hvor vi kan se enden på bandets glorværdige rejse nærme sig i horisonten. It’s only rock and roll…

Stones i Leeds nogle år tidligere…

læst 1 gange

Don McLean – fyldte 70

3. oktober 2015

Don McLean gæster Aarhus i næste uge (Musikhuset, d. 10/10). Og i går fyldte han 70. Især kendt for sangene “American Pie” og “Vincent” (fra albummet American Pie, der udkom i 1971), men har indspillet mange andre, mindst lige så gode sange igennem de seneste fire-fem årtier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

læst 6 gange
læst 6 gange
Side 1 af 2.03312345678910...Sidste »