Fødselar: Lead Belly – født på denne dag i 1888

22. januar 2019

2 har læst indlægget

Toget i amerikansk populærmusik

22. januar 2019

 

I ety ammelt musiktidsskrift læser jeg om den plade, der ‘ændrede’ country-outlaw-musikeren Merla Haggards liv: Jimmie “The singing brakeman” Rogers’ “Waiting for at train” fra 1928. Og det fik mig til at lede efter sange i min egen pladesamling, sange om tog. For ingen tvivl om det, toget er et vigtigt emne, for at sige det mildt, i amerikansk populærmusik. Fra de tidligste tider og helt frem til i dag. Toget som et billede på et Amerika i sin vorden, hvor indvandrene flyttede sig rundt på det store geografiske areal, der blev Amerikan, som vi kender det i dag. Et billede ladet med betydning, på linje med motorcyklen. Med toget fik man en frihed, hvad enten man løste billet eller rejste med som blind passager i, under eller oven på godsvognene.

Men jeg nåede ikke så langt – kun til Bob Dylan – for så fik jeg fat i Greil Marcus’ hovedværk Mystery Train, hvis titel meget godt siger, hvad vi har med at gøre. Toget som myte og mystik. Toget som noget, man kan tillægge en masse betydning, dengang og nu.

2 har læst indlægget

50: Neil Young

21. januar 2019

Neil Youngs solodebut efter årene med Buffalo Springfield udkom egentlig i slutningen af 1968, men noget gik galt med miksningen, så den måtte en tur tilbage til miskerbordet, inden den så dagens lys den 22. januar 1969. Noget hit blev den dog ikke, og kritikken så den som en noget uegal plade fra Young.

5 har læst indlægget

Nye K. B. Hallen

21. januar 2019

I denne måned gennemføres de første arrangementer i den genopførte K. B. Hallen, der erstatter det gamle, der brændte ned i 2011. Min kollega Torben Bille skrev dengang om stedets betydning:

“Jeg så af gode grunde aldrig hverken Louis Armstrong, Duke Ellington, Gigli, Winston Churchill eller dengang en ung sadelmager ved navn Ib Jensen uden at ane, hvad han havde gang, indviede hovedstadsungdommen i rock & roll i 1956.

Derimod var jeg der, da Pete Townshend lagde grunden til sin tinnittus. Før det havde jeg været der, da The Beatles – forgæves – forsøgte at overdøve den effekt, de havde på de danske piger i juni 1964. Og to år senere, der virkede som et lysår, definerede Bob Dylan og det, der blev til The Band, moderne rock lige for ørerne og øjnene af os uden at vi anede, hvad der foregik. Vi kunne bare ikke undgå at mærke det, Mr. Jones.

K.B. Hallen var også stedet, hvor vi nød hvirvelvindshåndbolden fra Jørgen P. og de andre i HG, datidens svar på AG København. Eller Schneekloths navnkundige målmand, Bent Mortensen. Eller Efterslægtens møver, Arne Andersen. Eller Gullfoss-keeperen Jørgen Brahtz, når han lagde brillerne, før han brillerede med at tage endnu et straffekast. Eller, eller, eller…

Det var også i K.B. Hallen, at Pink Floyd opførte rene lydmalerier med raslende kæder og døre, der smækkede. Og her Jimi Hendrix gennembrud lydmuren for en af de sidste gange. For nu ikke at glemme en meget mindeværdig koncert med Stephen Stills’ Manassas.

På det personlige plan, som det hedder, husker jeg afdansningsballer, firmafodboldstævner, juniorhåndboldmesterskaber og den berusende aften i 1971, hvor det band, jeg var sangtekstskrivende femte medlem af, varmede op for Deep Purple 14. november 1970. Formedelst 500 kr. spillede vi i over en time og havde til lejligheden allieret os med et skolekor. Vi fik salen i vores hule hånd. Vi måtte dog siden løsne grebet, da Roger Glover trådte på bas-pedalen og fik ‘Speed King’ til at accelerere.

Heavymetallisterne blev i hallen og bliver nu hjemløse, men resten af rocken voksede sig for stor. Den flyttede til udsteder som Brøndby Hallen og den usalige Valbyhal. Det blev aldrig det samme.

Det kræver nemlig omgivelser, der emmer af historie, for at kunne skrive historie. Det gjorde K.B. Hallen mere end en gang. Nu er den selv historie.”

Desværre skulle Torben ikke opleve genrejsningen af det legendariske sted, så vi kan kun håbe, at stedet vil forstå sin historiske forpligtelse og føre historien videre.

Deep Purple – K B Hallen

4 har læst indlægget

Da Jimi Hendrix var i Århus, 1970

20. januar 2019

Det er Alrunen, der har leveret dette lydløse, uskarpe 8-mm stumfilmsklip fra Jimi Hendrix’ besøg i Århus i 1970. En koncert, der især blev kendt, fordi Hendrix afbrød koncerten efter tre numre. Og så døde han nogle få uger senere.

6 har læst indlægget
6 har læst indlægget