Da skifflemusikken kom til Danmark

21. maj 2019

Jeg læser fortiden Billy Braggs murstentykke bog Roots, Radicals & Rockers, der bygger på den tanke, at det var skifflemusikken, der dannede grundlag for hele den udvikling, vi i dag kender som rock-and-roll og beat i Storbritannien. At Cliff Richard, The Beatles, The Who osv. alle står i gæld til skifflemusikken.  Vi ved at Beatles spillede skiffle, før de blev Beatles (Quarrymen), og Bragg fortæller, at Pete Townshend var blandt publikum ved den første skifflekoncert i Storbritannien, og at det var en banebrydende oplevelse for ham. Og Bragg argumenterer og dokumenterer flot og godt for, hvordan skifflemusikken opstår samtidig med New Orleans-jazzens indtog i netop  Storbritannien i årene omkring 1950.

Og en sjov ting i den forbindelse er det at læse om skifflemusikeren Lonnie Donegans tur til Danmark i 1953 – sammen med Chris Barbers Jazzband og Ken Colyer (der var en vigtig person i denne udvikling) – hvor de får lov til at optage en plade på Hotel Gentofte d. 12. april 1953. Man kan faktisk påstå, at skifflemusikken på den måde for første gang præsenteres for et større publikum – inden denne musikform for alvor slår igennem i Storbritannien. At Danmark altså har en lille, men betydelig rolle i denne musikforms historie og gennembrud. Optagelserne er siden hen blevet udgivet på den lille cd-boks Midnight Special:  The Skiffle Years 1953-57. Noget af musikken kan du høre i videoen ovenfor.

4 har læst indlægget

På lyssporet igen… Prime Suspect 1973

21. maj 2019

Cat Stevens, Pink Floyd, Joe Cocker, Bob Marley & the Wailers, Free, It’s a beautiful Day, Blind Faith, Roxy Music, Deep Purple og Richard Myhill. Ja, sådan så lydsporet ud eller rettere: lød til den begavede britiske krimiserie Prime Suspect 1973 (el. Tennison), der er den historiske forløber til serien Prime Suspect med Helen Mirren i hovedrollen.

I forløberen er det den unge Stefanie Martini, der fremstiller den unge, meget ambitiøse betjent Jane Tennisons vej ind i en mandsdomineret politiverden. Klassisk britisk kriminalserie – og så med et imponerende lydspor, der passer smukt til den tid, 1973, hvor serien starter, og gør det tåleligt at se serien, selv om man måske har set den engang før. Og så er det lidt sjovt at sidde i lytte og kigge på de især britiske biler, der kørte rundt det år, man selv begyndte at studere i Århus. Så de virkelig sådan ud!

3 har læst indlægget

Folketingsvalget – 12

20. maj 2019

Medens Socialdemokratiet har været i opposition, har der bredt sig den opfattelse, at der ikke er den store forskel på Venstre og Socialdemokratiet. Og at det var et valg mellem pest og kolera, om man valgte Venstre eller Socialdemokratiet. Jeg vil ikke sætte kryds hos de to partier, men af Socialdemokratiets just fremlagte økonomiske plan fremgår det dog tydeligt, at der faktisk er væsentlig forskel på, hvad de to partier vil, når det kommer til skattepolitiken. At der så er mange andre områder, hvor de to partier flugter – fx udlændingespørgsmålet – er en hel anden sag.

Socialdemokratiet vil poste flere penge i den såkaldte velfærd – hvilket jo også er hårdt tiltrængt – og finansieringen skal komme ved at annullere den lettelse på bo- og gave-afgiften for virksomhedsarvinge som regeringen har indført. Dernæst skal skatten for fri telefon og internet genindføres, da den især er kommet de velhavende til gode. Og endelig skal bankerne og den finansielle sektor i det hele taget  bidrage mere til velfærden. Samlet set er det en fundamental anden økonomisk politik end den, Venstreregeringen står for. At jeg så alligevel ikke sætter kryds ved Socialdemokraterne skyldes mange andre årsager. Og så skal vi jo lige huske, at der stadigvæk er langt fra ord til handling i dansk politik.

1 har læst indlægget

Joe Cocker – 75

20. maj 2019

Hvis ikke en lungekræft havde spændt ben for Joe Cocker for fem år siden, så ville han i dag være blevet 75 og dermed en del af den efterhånde store skare af rockdinosaurer.

2 har læst indlægget

Folketingsvalget – 11

20. maj 2019

Fruen insisterede på at se debatten mellem Venstres Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets Mette Frederiksen på TV2. Så jeg kunne ikke helt undgå at opfange noget af meningsudvekslingen mellem de to. Og jeg bemærkede mig, at  Mette Frederiksen på et tidspunkt – henvendt til tilhørerne – sagde, at man skulle vurdere debattanterne på, hvad de havde bedrevet i tiden frem til valgkampen og ikke på, hvad de stod og sagde lige nu. Og jeg kunne ikke være mere enig. Politikerne skal bedømmes på deres handlinger og ikke på deres ordflom. Og sådan vurderet står begge de to kombattanters partier dårligt i mine øjne.

3 har læst indlægget
3 har læst indlægget