45 år: Beach Boys – Surf’s up

30. august 2016

Jeg ved godt, at Pet Sounds er det ubestridelige mesterværk. Men i mine ører rager Surf’s up også meget højt op.

læst 4 gange

Exit Gene Wilder – 83

30. august 2016

Frankenstein Junior, Blazing Saddles og andre film af Mel Brooks nød godt af skuespilleren Gene Wilders gale humor. Og jeg nød godt af disse anarkistisk morsomme film. Nu er Gene Wilder død og amerikansk film er blevet lidt mindre morsom.

læst 6 gange

Capac anbefaler: Folkeklubben – Slå flint!

29. august 2016

Det koncertaktive og højproduktive band Folkeklubben er til bage med albummet Slå flint! Titlen er lånt fra Klaus Rifbjergs sene digtsamling Knastørre digte (2006): “Slå flint!/<hvis gnisten falder heldigt/Brænder bålet./Slå flint!/Og vhis det hele kikser/var der gnisten/Som stinker tørt og/Fucking godt./Slå flint!”

I titlen ligger der et ønske om at vi skal se på vores virkelighed med andre øjne. Et ønske om, at vi skal ændre perspektivet. At vi skal fokusere mere på æstetikken og legen (end på det ‘perfekte’ resultat), mere på lys end mørke, mere på op-lysning end almen uvidenhed og i den dur.

Og det kommer stærkt og billedligt frem i den første sang, der hedder “Torben Ulrich”. Ulrich var ikke kun far til trommeslageren i Metallica, men også en ener i dansk kulturliv i tresserne og halvfjerdserne. Han blev berømt/berygtet for at spille tennis uden interesse for kampens udfald. Det var legen og den æstetiske detalje (slaget med ketcheren), der optog ham. Han var også kendt for at være en stor jazz-elsker, men samme tilgang til jazzen som til tennis.

“Der er sol over Danmark.
“Vi synger dine sange og glemmer dine nederlag
“Folkehelt, fanebærer, beatnik, laissez-faire,
Hej hej bolighaj, skåltaler 1. maj.
Folkehold, fattigrøve, Egon, Benny, Keld og Børge.
Kan du ikke gå, så stå på dine ben.

I dag bliver en god dag.
Jeg går som Torben Ulrich efter det perfekte slag.
Og jeg klapper det klaptræ, til filmen om en mand,
der blev sin egen herre en dag.
Yeah, yeah juhu.
Yeah, yeah juhu.

Ulrich var i sin tid (og i vores) eksempel på en mand, der gik mod tidsånden og var bærer af et personligt opgør eller -rør mod netop konformiteten og “almindeligheden” i vores fælles virkelighed.

“Tænk hvis man kunne bringe legen og æstetikkens fra Torben Ulrichs boldspilds-filosofi ind i velfærds-Danmark; i politik, i parforholdet, i musikken ect.. Tænk hvis vi kunne forstå, at der også i nederlagene – de store som i 1864 og de små som vi løber ind i hverdag, er noget at lære. Det handler ikke om at tabe eller vinde. Om dem eller os. Rød eller blå. Men om at spille og lege sammen. Om at slå Flint. Gå efter det perfekte slag!

– sådan skriver tekstforfatter Kjartan Arngrim i forlængelse af ovenstående sang og bærer dermed – i kraft af identifikationen med den langhårede tennisspiller – gnisten til et oprør og -gør med vores samtid med sig. Hvorved sangen – og hele pladen – bliver en politisk plade i den forstand, at politik handler om at ændre på tingenes tilstand. Og det kan der være mere end god grund til anno 2016.

“Og sådan er det med Folkeklubbens tekster. De vil have os til at se verden på en ny og anderledes måde. Som fx i singleudspillet, sangen om “overlæge Jacobsen”. En autentisk sang om en aarhusiansk psykiater, der begyndte at eksperimentere med LSD og derved som person bevægede sig ind i den galskab, han skulle kurere…

Overlæge Jacobsen synger ”Lucy in the sky”.
Bukker dybt, siger goddag til sit eget kontrafej.
Jacobsen er skør, som det sig hør og bør.

Overlæge Jacobsen kører flere 1000 mil.
På sin knallert, uden stop, rundt og rundt og uden hvil.
Fang ham hvis du kan; den fine gamle mand

Her går det godt.
Vi tager receptpligtig speed
og vi ryger pot.
Men doktor, er De rigtig klog? oh no no no.

Overlæge Jacobsen synger Lucy in the sky.
Bukker dybt, siger “farvel” til sit eget kontrafej.
Jacobsen er død, af dope og øllebrød.

Her går det godt.
Vi tager receptpligtig speed.
og vi ryger pot.
Men doktor, er De rigtig klog? oh no no no

Doktor er De rigtig klog? Oh no.

“Som anti-psykiaterne Cooper og Laing i tresserne vendte Jacobsen med sit liv op og ned på forholdet mellem galskab og normalitet. Måske var det ikke Jacobsen, der var gal, men samfundet, der var galt afspadseret!?

“I pressematerialet til sangene sporer man en vis modstand i gruppen mod at være samfunds- og systemkritiske. Men det er netop, hvad de er – selv om det er politisk ukorrekt at være det i disse tider. Men enhver, der prøver at tænke mod strømmen bliver automatisk politisk i vores konforme konjuktur.

“Og det er velgørende og befriende, at et dansksproget band som Folkeklubben ikke går af vejen for tankevækkende og provokerende tekster. Og binder det hele op med medrivende folk-rock, der oser langt væk af, at bandet de foregående mange måneder har givet den ene koncert efter den anden. Hvad enten de spiller energisk rock eller kaster sig over lidenskabelige ballader. Med den nye plade lever Folkeklubben op til de forventninger, man kunne have til dem.

Folkeklubben. Slå flint! ArtPeople. Udkom d. 26/8-2016

læst 19 gange

Capac anbefaler tysk musik: Roosevelt

28. august 2016

Med Roosevelts – alias tyske Marius Laubers – nye album er vi her i bloggen tilbage ved electronicaen. Og som hos andre af nutidens dyrkere af den elektroniske musik bevæger Lauber sig behændigt og klogt på den skarpe æg mellem den klassiske, dansante popsang og electronicaens leg med lydflader, hvor det elektroniske isenkrams ofte hårde lyd opblødes af guitarer og af Laubers stemme. Og Lauber maler med en bred pensel, der er dyppet dybt ned i den electroniske traditions mange malerbøtter. Vi mødes både af klart danse- og diskoteksorienterede flader, som fx i den hitpotentielle “Night moves” og af mere meditative og suggestive sange som fx “Belong”, der trækker tydelige veksler på ældre forbilleder som fx Tangerine Dream. Og det er netop i kraft af den udtryksmæssige spændvidde, at pladen her burde kunne nå ud over sit kultpublikum og indfange dem, der godt kan lide electronica – uden at være en del af miljøet.

Roosevelt, som Lauber kalder sig som kunstner, er uden tvivl et talent inden for sin genre. Og med sit eponyme album burde han uden besvær kunne konkurrere med mange af de andre, fortræffelige genredyrkere, som jeg har omtalt her i bloggen. Pladen går uden tvivl efter både dem, der elsker at danske til heftige beats og sværiske lydlandskaber – og dem, der kan nøjes med at indtage musikken via hovedtelefonerne. Hermed anbefalet.

Roosevelt. City Slang. Udkom d. 19. august

læst 2 gange

Capac anbefaler: Karoline Munksnæs – Lyt til alle pauserne

28. august 2016

Karoline Munksnæs er skuespillerinde og har igennem en årrække arbejdet som dubbingleverandør til film. Og der skal da heller herske nogen tvivl om, at stemmen er hendes store aktiv på den EP, hun lige har udsendt med titlen Lyt til alle pauserne.

Munksnæs besidder en ren, klar pigestemme, som hun bruger med al den professionalisme, som hendes skuespillerskoling og arbejdserfaring har givet hende. Fraseringerne og hele udtrykket sidder lige i skabet, som man siger. Og Munksnæs har selv skrevet de syv sange, der kan beskrives som enkle, voksne popsange, der tematisk kredser om livets imperfektion og – måske lidt paradoksalt – besinder sig på det uudtalte, usigelige og usagte. Som det fx kommer til udtryk i titelsangen: “Lyt til alle pauserne/ de siger nemlig noget/ stands dine ord/når du er her/Ja jeg er stille/ men jeg prøver at sige noget/ så lyt til alle pauserne der er”.

Bag sig har Munksnæs et hold musikere, der forstår at forløse de enkle folk-poppede sange. Mikkel Petterson har produceret og leverer guitar, klaver og andre tangenter. Eva Skipper håndterer bassen, Andreas Estrup trommerne, Annevig Schelde Ebbe en lidt mørk og kontrapunktisk backingvokal til Munksnæs lyse stemme, Bjarke Falgren smider stemning ind over sangene med sine strenge (violin og bratsch) og John Ehde supplerer med sin cello.

Lyt til alle pauserne er et velment og velkomment bidrag til den voksende strøm af voksenpop, der både vil underholde og som har noget på hjerte. Hermed anbefalet.

Karoline Munksnæs. Lyt til alle pauserne. Ashtam Drops Productions. Udgivet digitalt d. 26. 08. 2016

Indtil videre ingen smagsprøver her…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

læst 50 gange
læst 50 gange
Side 1 af 2.20312345678910...Sidste »