Capac anbefaler: Sonny Møller – Episode III

20. september 2018

En anden dansk sanger-sangskriver finder vi i den anden ende af landet, “på toppen af Danmark”, nemlig nordjyden Sonny Møller, der er ude med Episode III, der består af ialt ti sange. Og der er tale om, hvad kan passende kunne kalde klassisk sanger-sangskriver-sange, der omhandler livets lyse og mørke sider. Desværre er teksterne ikke trykt på CD’en, og det fortjener de, men man kan godt med opmærksomhed opsnappe såvel den obligatoriske melankoli, eftertænksomheden og den lokalpatriiotiske kærligheden til vort lands nordligste egne.

Sonny Møller synger ligefrem og klart med en stemme, der i forbifarten leder tankerne hen på salig Flemming “Bamse” Jørgensen, men også – forbigående – på C. V. Jørgensen. Og musikken – hvor Møller får hjælp af en lille håndfuld musikere – er countryfarvet danskrock med elementer af folk, nordjysk folkemusik og dansk visesang. Det er musik, der ikke sigter mod Kloge Åger, der vil sidde med høretelefoner og detaljeanalysere musik og tekst. Musikken tager tydeligvis mere sigte mod de mange lokale scener, der findes, hvor Sonny og Co. med deres enkle rocksange vil finde deres rette element. Jeg er sikker på, at sangene fungerer helt fint på et nordjysk dansested. Hermed anbefalet.

Sonny Møller – Episode III – produceret af Sonny Møller og Martin Nielsen. Møller Musik. Er lige udkommet.

 

3 har læst indlægget

Capac anbefaler: Bo Schiøler & Skavankerne – Passion – sange fra et levet liv

20. september 2018

I Januar sidste år anbefalede jeg Bo Schiølers Gårdsanger Optur, hvor den gamle Kattejammer-bagmand kastede sig ud i rollen som sanger-sangskriver i sin egen ret. Alderen (Schiøler er født i 1945) trykkede lidt, men ikke mere end at han kunne lave hverdagsrealistiske sange med elementer af almenmenneskelig politiske iagttagelser og en hel del livsvisdom og -erkendelse.

Og nu er Schiøler så tilbage med sine Skavanker og et album med titlen Passion. Passion eller med et godt dansk ord “lidenskab”. Og titlen siger ganske godt, hvad Schiøler har på hjerte. Ikke beklagelse over livets ubønhørlige gang og alderdommens komme, men lidenskabelig appetit på livet og musikken. Som det fx hedder i sangen “Alder ingen hindring”:

Alder ingen hindring

smerte søger lindring

ta’ min hånd i din

– og lad os bare gå

stjernerne skinner lidt skjult

de smukke ord klinger lidt hult

blændværk, bluff og illusion

– du nægter at høre derpå

En sang om at holde fast i livslidenskaben og -appetiten på trods af den modstand, de problemer og forhindringer, livet byder på. Og sådan er det med Schiølers sangkunst. Godt nok tynger alderen, sådan som den skal med al dens erfaringer, oplevelser og erindringer, men det overlejres og domineres af livsglæde og taknemmelighed over stadig at være i live og kunne indtage livet hver dag.

Og som sidst er Schiølers sange musik, der ubesværet blander elementer af pop, rock, jazz og mange andre stilelementer, der også afslører kunstneres lange livsbane. Og Skavankerne fremfører loyalt og indforstået sangene, så arrangementerne på bedste vis omfavner og frembærer teksterne. Så hvis man er til kløgtig sanger-sangskriver-musik med både erfaring og humor, så er der ingen grund – og i hvert fald ikke alderen – til at holde sig tilbage. Lyt til Schiøler og opsøg ham og Skavankerne, når de spiller i nærheden. Hermed anbefalet.

Bo Schiøler & Skavankerne. Passion Sange fra et levet liv. Producer: Torsen Utke. Sundance Music. Er lige udkommet.

3 har læst indlægget

Bella Ciao

19. september 2018

“Bella Ciao” er en gammel partisanvise eller mere præcist en anti-facistisk partisansang fra 2. Verdenskrig. Og den er nu blevet indspillet i en ny, overraskende udgave med selveste Tom Waits. Det sker på Marc Ribots plade Songs of Resistance 1948-2018 , der som titlen antyder består af “modstandssange” fra sidste halvdel af det tyvende århundrede.

Det er lidt længe siden, vi har fået nyt fra Tom Waits, og det er en glædelig overraskelse, at han så kaster sig over en gammel politisk sang…

1 har læst indlægget

Goodnight Irene

19. september 2018

Jeg hørte sangen første gang i skolens sangtimer. Huddie Ledbetters gamle blues. I Keith Ricards udgave synes jeg sangen får en ekstra dimension af noget udefinerbart.

2 har læst indlægget

Danmarks Radio – DR – skal spare – farvel til P6 Beat m.m.

18. september 2018

Det er velkendt, at DR, alias Danmarks Radio, skal spare stort. Og i dag er sløret løftet for, hvad der kommer til at ske. Fyringer en masse er forudsigeligt og beklageligt. Indholdsmæssigt sker der også øjenbrynsløftende ting og sager. Fx forsvinder en del tv-kanaler og en hel del radiokanaler. Det går bl.a. andet ud over P6 Beat, der er den eneste landsdækkende radiokanal, der formidler moderne rock. Selv om jeg ikke lytter dagligt til kanalen, så synes jeg det er en fejl at lukke netop denne kanal. Og jeg vil opfordre dig til, hvis du er enig, at skrive under på en protestskrivelse. Her.

Lige så nedslående er det, at P8 Jazz lukkes. Hvor skal jazzen gå hen? Lokalradioerne!?

I det hele taget er det svært at finde noget som helst positivt i DRs spareplaner. Selv ambitionen om at spille 48% dansk musik er uambitiøst i en globaliseret tidsalder, hvor dansk sprog og kultur er en truet art.

2 har læst indlægget
2 har læst indlægget