50: Savage Rose

16. juli 2018

I dag skulle det angiveligt være årsdagen for udgivelsen af albummet Savage Rose. Bandet af samme navn udgav også albummet In the Plain i 1968. Bandet var allerede meget omtalt i musikpressen, fordi det var en uhørt konstellation af klassisk uddannede musikere (Koppelbrødrene), jazz- og beatmusikere (Jens Rugsted, Alex riel, Flemming Ostermann) og så Anisette, pigen med den ekstraordinære stemmepragt.

Ikke længe efter udgivelse var jeg så til min første beatkoncert med netop Savage Rose på Gl. Vardevej i Esbjerg. I en idrætshal med en forskrækkelig akustik, der til sidst tvang mig til at tage hjem.

4 har læst indlægget

Boganbefaling: Omkring Faxe Jernbane 1864-1982

16. juli 2018

Jeg er gift ind i en familie, hvor jernbanerne har spillet en stor rolle – som levevej, men også som interesse, ja lidenskab for nogle familiemedlemmer. Derfor kender jeg lidt til den gruppe af danskere, der dyrker jernbanen og togene som interesse eller netop: lidenskab. Lige som nogle samler frimærker, bygger modelbaner eller fordyber sig i pigtrådsmusikkens lokalhistorie, så er der altså dem, der har kastet deres kærlighed på jernbane og tog.

Til denne kategori af danskere hører cand. mag Nils Bloch og fhv. togfører Niels Peder Pedersen, der sammen har forfattet bogen Omkring Faxe Jernbane 1864-1982. Og af de to forord, som Block og Pedersen har skrevet fremgår det, at de har haft et mere eller mindre selvbiografisk forhold til den lille bane.

Fortællingen om Faxe Jernbane er, hvad man kunne betegne et stykke mikrohistorie. Forstået på den måde, at man gennem fortællingen om banen får et mikroskopisk stykke Danmarkshistorie. En lille flig af nationens historie løftes for øjnene af læserne, fordi man gennem historien om den lille bane få udsyn til den store historie, så at sige.

Og det begynder længe før nogen havde fået ideen om dampdrevne maskiner – for årtusinder siden, da kalken blev dannet i det danske landskab. Men først i 1700-tallet bliver kalken for alvor genstand for forretningsmæssig udvinding. Det er de store jordbesiddere, der ser og udnytter mulighederne. Og herfra går fortællingen så med fokus på togene og jernbanedriften. Og indirekte et billede af et samfund, hvor kapitalistisk industrialisering sætter igennem. Vi får det som et sideblik. Men, uden at genfortælle histiorien – fokus er på det lidenskabelige: jernbane og lokomotiver. Begyndende med det lokomobil, som i 1864 kommer til for at aflaste hestene, der slæbte kalk fra brud til havn. Og med lokomobilet var den ny tid angivet, og lokomobilet blev afløst af en serie lokomotiver, der alle bar ejendomsmærket FJ og var fremstillet med henblik på den særlige opgave det var at fragte kalk. Kapitlerne om disse tog står centralt i bogen og ud fra dem fortælles – som ringe i vandet – om det (hverdags)liv, der udviklede sig omkring lokomotiver og bane. Om menneskene og aktiviteterne, som bane og tog førte med sig. Om lokalsamfundets udvikling i forbindelse med, om uheld og hændelser på banen, om turisme og så videre. Den mikroskopiske tilgang får mange aspekter med af samfundslivet.

Det er den lidenskabelige fortælling om bane og lokomotiver, der driver bogen frem. Og selv om fortællingen selvfølgelig også er fortællingen om banens radikale forandring med tiden med indførelse af lastbiler m.m. så fastholdes perspektivet hele vejen gennem bogen, der samlet set står som en slags kærlighedserklæring til Faxe Jernbane og livet omkring den.

Det skal også nævnes, at godt nok er der tale om en historisk fortælling, men fotografier og illustrationer spiller enlige så stor – ja måske større – rolle som det skrevne ord. Bogen er uden overdrivelse rigt illustreret. På stort set hver eneste side er der mindst et billede (foto, kort, illustration) med sin egen tekst. Og billedmaterialet er selvfølgelig med til at gøre mikrohistorien mere levende og nærværende.

Omkring Faxe Jernbane 1864-1985 er en bog, der selvfølgelig henvender sig til tognørder og folk med et særligt forhold til den til af virkeligheden, men det er også en bog, enhver med blot en smule historisk interesse vil kunne få glæde af at læse i kraft af det mikrohistoriske perspektiv. Hermed anbefalet.

OMKRING Faxe Jernbane 1864-1985. Af Nils Bloch og Niels Peder Pedersen. 246 S., stort format, indbundet. Forlaget Skinne Bøger. (Bogen kan erhverves via skinneboeger@gmail.com og hos boghandlerne i hele 1918)i

 

3 har læst indlægget

Syrehovederne fra Buenos Aires

15. juli 2018

Los Acidos hedder bandet, og det må vel kunne oversættes som Syrehovederne. Og deres album af samme navn er udsendt af selveste Captain Beefheart Records, hvilket vel er garant for, at vi befinder os ude i det musikalske overdrev. Og det er da også tilfældet. Det er næste syrerock, som vor mor lavede den i tresserne, og referencerne til både 13th Floor Elevators, Velvet Underground m.fl. er der, hvis man gider lytte nøje efter. Los Acidos er en slags Hyldemor på brasiliansk. Pladen udkommer også på vinyl og kan bestilles fra streamingsiden Bandcamp.com.

2 har læst indlægget

40: Wuthering Heights

15. juli 2018

Røvkassen gør opmærksom på, at vi befinder os i 40-års-jubilæumsmåneden for udgivelsen af Kate Bushs første single “Wuthering Heights” og at kunstnerinde fylder 60 sidst på måneden. Mere præcist var det i marts måned, at en “excentrisk” teenagepige ved navn Kate Bush fortrængte selveste ABBA og deres “Take a chance on me” fra den brtiske hitlistetop og blev der nogle uger. Som avisen Independent gør opmærksom på. En usædvanlig debut for en 19-årig, der med en stemme i det høje toneleje sang om et litterært hovedværk af Emily Bronté. Et stykke litteratur , hun ikke selv havde læst (på det tidspunkt) og de fleste af pladekøberne også kun havde hørt om.

Med singlen begyndte en enestående karriere, der har gjort Bush til en af de vel nok mest berømmede og lovpriste brtiske kunstnere i de sidste fire årtier. Det er ikke skortet på lovord og persondyrkelse. Men sjov nok har jeg aldrig rigtig fattet storheden i hendes værk. Jovist er der  mange sange, der er overbevisende og gode, men jeg har aldrig rigtig forstået, at hun skulle være så meget bedre end mange andre kvindelige, britiske kunstnere. Men det er nok min fejl og noget, jeg må se at få rettet op på. Hun får en chance mere.

1 har læst indlægget

Kinks: Cadillac

14. juli 2018

Da pigtrådsmusikken kom frem, var et af standardnumrene Bo Diddleys “Cadillac”. Og den var standardrepertoire for mange bands, der brød igennem i de tidlige tressere. Fx The Kinks, der har deres version med på debutpladen The Kinks.

Den plade købte jeg på CD for snart mange år siden på et et udsalg i FONA på strøget i Århus, hvor CD’erne lå i store bunker på nogle borde.

Jeg har ikke lyttet så meget til den LP, som jeg burde. Men lige nu kører den på gentagelse. Og det er et studie i The Kinks’ rødder i den R&B, der skabte de store tressernavne. Fra Beatles til Stones.

Vi skriver 1964, og pladen byder på sange af Diddley, Shel Talmy, Chuck Berry, James Moore – og selvfølgelig Ray Davies. Kinks er ved rødderne, men sangskriveren Ray Davies er allerede ved at vise nye veje for bandet med en sang som “All day and all of the night”.  Og Kinks trækker essensen ud af inspirationen med den uuopslidelige “You really got me”.

Det er en herlig oplevelse at lytte til Kinks som R&B-fortolkere. De gør det godt og med megen indlevelse.

0 har læst indlægget
0 har læst indlægget