Tunnelsyn

11. november 2019

De seneste uger har ordet “tunnelsyn” spøgt i mit hovede. Det er blevet brugt om fx de unge medieforbrugere, der – efter sigende – kun gider se noget i medierne, der er kortvarigt og helst kan relatere sig til dem selv, deres egen navlebeskuende virkelighedsopfattelse. Og om pressens fugle, der også har et begrænset udsyn, fordi de er historieløse og helst ikke vil kigge ud over den horisont, som deres journalistiske skoling har tegnet for dem.

Historieløshed, manglende almendannelse, et svigtende skolesystem… ja, man kan pege på mange faktorer, der resulterer i tunnelsyn.

Men heldigvis kom jeg så til at tænke på alle de film, hvor tunneller spiller en vigtig rolle. Som metafor eller dramaturgisk effekt.

Fx denne scene, hvor den katolske Alfred Hitchcock afslører sin facscination af Sigmund Freud og seksualsymbolikken.

2 har læst indlægget

Hundsk

11. november 2019

Når man sidder i dyreklinikken og venter på at komme til med sin hund, så er det nærliggende at tænke på hundesange. “Der sidder en vovse i mit vindue”, ja, ja. Men også “Hound dog”. Ain’t nothin’ but a hound dog…

2 har læst indlægget

50: Grateful Dead – Live/Dead

10. november 2019

Det var bandets andet udspil i 1969 (Aoxomoxoa kom i juni det år), og det var bandets første livealbum – det første af en uendelig række, der siden er kommet til og som stadigvæk vokser. Forklaringen var vist dengang, at Aoxomoxoa havde givet underskud, at bandet skyldte pladeselskabet endnu et album – og at bandet ønskede at give publikum noget, der lignede bandets koncerter så meget som muligt.

Sjovt nok blev pladen en succes hos kritikerne – men også hos publikum, der stadigvæk anser pladen for at være en af gruppens bedste.

5 har læst indlægget

Rigskrystalnatten – 9.-10. November 1938

10. november 2019

Denne weekend er ikke kun mærkedag for Berlinmurens fald, men også for Krystalnatten – eller Rigskrystalnatten, som tyskerne benævner den – i 1938, hvor 91 jøder blev slået ihjel, 267 synagoger brændt ned, 7500 butikker smadret og vandaliseret og op mod 30000 jøder sendt i “koncentrationslejr”. Krytalnatten indvarslede nazisternes jødeudryddelse, holocaust.

Samme weekend markerede også et nazistisk “jubilæum”. Det var nemlig femten år tidligere, at Hitler og hans medsammensvorne havde forsøgt at kuppe sig til magten i Bayern ved det såkaldte “ølstuekup” der dog mislykkedes og sendte en række nazister i fængsel. Ved fejringen blev Hitler og de andre topnazister informeret om, at en tysk diplomat, Ernst von Rath, var blevet skudt i Paris af en ung polsk jøde ved navn Herschel Grynszpan, der udførte drabet som hævn over nazisternes tvangsfordrivelse af hans familie fra Hannover til et ludfattigt udsted ved den polske grænse. Og dette drab blev anledningen til iværksættelsen af Krystalnatten. Det var gnisten, der antændte den rabiate anti-semitisme, der allerede lå som en eksplosiv mulighed i nazibevægelsen.

I går “fejrede” nogen Krystalnatten ved at hælde grøn maling på 80 jødiske gravstene på Østre Kirkegård i Randers. Det understreger blot, at opgøret med nazismens anti-semitisme og racisme langt fra er afsluttet, og at jødehadet og racismen trives i bedste velgående – og ikke kun i Tyskland.

Opdatering 11/11-19: Det lader nu til, at det ikke kun gik ud over kirkegården i Randers, men at der også var anti-semitiske aktioner i Aalborg, Århus, Silkeborg og Vallensbæk. Og noget tyder på, at der er tale om en systematisk, organiseret aktion mod jøder i dette land. Et enkelt sted – i Vallensbæk – har man i forbindelse med den anti-semitiske handling (en Davidstjerne på en husvæg) fundet symbolet for Nordfront (el. Den Nordiske Modstandsbevægelse), der er en yderligtgående højregruppering med udtalte nazisympatier. Mistanken bekræftes af researchkollektivet Redox, der har specialiseret sig i at dokumentere, hvad der foregår på den yderste højrefløj.

2 har læst indlægget

Fødselsdage på spindesiden

9. november 2019

Ja, sådan så de ud, da de pladedebuterede. Og i disse dage fylder de hhv. 70 (Bonnie Raitt) og 65 (Rickie Lee Jones), og heldigvis er de stadigvæk i blandt os.

4 har læst indlægget
4 har læst indlægget