15. november 2015 arkiv

Et A i ABBA fylder 70: Anni-Frid-Synni ‘Frida’ Lyngstad

15. november 2015

Den mørke pige i ABBA – Anni-Frid runder det skarpe hjørne i dag og bliver 70. Hun voksede op i Sverige og var allerede som teenager i gang med en sangkarriere og indspillede sine første plader i starten af tresserne. I starten af halvfjerdserne mødte hun Benny Andersson, blev medlem af ABBA og senere gift med Anderssson. Resten er pophistorie. Men også efter ABBA-årene har Frida været aktiv og har udsendt en lille håndfuld soloplader. I dag bor og lever hun i Schweiz som formuende enke efter en rig tysk prins.

Fotoet af de muntre ABBAer er taget fra en obskur fanside.

Capac anbefaler: Shyshyshy – Love Songs

15. november 2015

Også duoen Shyshyshy – sangerinden og tangentspilleren Astrid Cordes og sanger og guitarist Simon Kjeldgaard – dyrker en afart af den moderne pop, hvor traditonelle popsange får lidt kant fra elektronikken kolde sfære. Men i Shyshyshys tilfælde er det dog en mere klassisk tilgang til poppen der dominerer. De anvendte keyboards giver lidt kant, men ellers er der tale om popsange, der lever højt på klassiske kvaliteter som fængende syng-og-fløjt-med-melodier, en god pigestemme i front, lydefri til tider unison flerstemmig sang, medrivende, enkle poprockguitarforløb osv. 

Kærlighedssange – Love Songs – kalder duoen deres EP. Og det er lige præcis, hvad de fem sange er. Indtagende og forførende sange om det evige mysterium, kærligheden, der aldrig slipper sit tag i os eller i poppen. Jeg tror ikke, at sangene gør os klogere, men de tilbyder os endnu en tur rundt på kærlighedskarussellen. Og den tager vi jo gerne – Silly Lovesongs eller ej. Hermed anbefalet.

Shyshyshy. Love Songs. Produceret af Aske Bode.  NMS. Er udkommet

Capac anbefaler: Gottschalk – Common Ground

15. november 2015

gc

Gottschalk – altså sangerinden, sangskriveren m.m.  Maria Gottschalk med band – er tilbage med et nyt album Common Ground. Og det nye album indfrier flot de forventninger, man kunne få med Gottshalks foregående EP’er og singleudspil, fx fra EP’en Heart Undercover.

Heart Undercover kunne man – dvs. jeg – mærke, at Gottschalks var i gang med at flytte sin indtagende pop i retning af noget mere kantet. Og på den nye plade repræsenteres kanten af electronicaen, der med kølige og forførende synthezisers og andet elektronisk isenkram omfavner og infiltrerer Maria Gottschalks smukke pigede popstemme og hendes klassisk skårne popsange, der står i dyb gæld til en singer-songwriter-tradition, der går fra efterkrigstidens store amerikanske popsangskrivere over halvfjerdsernes folkpoprocksangskriveri på den amr. vestkyst og til nyere navne som fx Saint Etienne. Et frugtbart møde mellem tradition og moderne elektronik, der både udgør en klar tendens i tiden (tænk fx på Fenger // Norstrøm-konstellationen) og en udvikling af såvel poppen som electronicaen.

Sangene på pladen, der for størstedelens vedkommende er skrevet af Gottschalk selv (med hjælp fra Morten Puper i et par af dem), er klare popperler. Indtagende og forførende er de uden på noget tidspunkt at ende i døgnflueforglemmelighed. Det er moderne, voksen electronica-gennemsyret pop, der må falde i enhver popelskers smag. Med pladen placerer Maria Gottshalk og de musikalske legekammerater i bandet (Nils Brakchi: kor, Morten Puper: klaver og synths, Morten Christian Haxholm Jensen: Bas, Steffen Nordenstam: guitar, Adam Winberg: trommer, Andreas Tophøj: bratsch, Henrik Marstal: Cello og moog-pedal Kasper, Rasmussen: Beats, percussion, synths og kor) sig ubesværet og naturligt i dansk pops superliga. Hermed anbefalet.

Gottschalk. Common Ground. Produceret af Kaspar Rasmussen. DME. Er udkommet