16. maj 2018 arkiv

Nostalglimt: Trap Danmark

16. maj 2018

Ved en tilfældighed ser jeg, at Trap Danmark er ved at blive udgivet i sin 6. udgave. I hele 34 bind får læserne “et omfattende univers af levende fortællinger, tværfaglige beskrivelser og leksikale informationer om Danmark. Her finder du – for de enkelte steder i landet og for landet som helhed – den væsentligste viden om geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst, arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv”, som der står på værkets hjemmeside.

Blandt de digitale generationer, der er vokset op med Google-søgemaskinen som fast hovedvej til information er værket nok ikke noget, der får en klokke til at ringe. Men for en gammel rotte som min bimler og bamler det. I min folkeskoletid i tresserne var Trap Danmark et referenceværk, der blev brugt igen og igen af mine lærere. Værket stod selvfølgelig på skolen bibliotek, og var der et emne, der kunne belyses af Trap, så blev det det. Eller i hvert fald fik vi en henvisning til og besked om at opsøge et bestemt bind af Trap. Og når der skulle skrives opgaver, så var Trap også i brug som opslags- og læseværk.

Helt i pagt med tidsånden bliver den nye udgave også tilgængelig i digital form. Og det er godt, for dels er det vel de færreste, der har plads til at have Trap Danmarks sjette udgave stående i samtlige 34 bind – og den koster også en mindre herregård: 12775 kr. Men værket er sådan et, jeg godt kunne ønske mig, at alle yngre generationer også fik kendskab til og glæde af. Et fornemt forsøg på at beskrive nationen Danmark på mange ledder og kanter. Godt, at det stadigvæk eksisterer i en tid, hvor den slags værker ellers er en truet art.

Fra psychedeliaens overdrev: Lumerians

16. maj 2018

Lumerians er et af de nye psychedeliske orkestre. Og de har et par album bag sig og et nyt på vej. Indspillet i en tidligere kirke, nu pladestudie, i Oakland, Californien. Hos Lumerians løber sporene fra Sonich Youth, den tyske Krautrock, jazz, støjrock m.m. sammen i et univers, der er behersket af tanker om verden ude i altet, fremmede væsner og andet godt fra en livlig fantasi.

Dagens Bob Dylan: Blonde on blonde

16. maj 2018

bob dylan / stuck inside of mobile with the memphis blues again (1966)

  • og helt tilfældigt opdager jeg så, at albummet her udkom på denne dato i 1966. Det samme gjorde Beach Boys’ Pet Sounds. What a day.