31. januar 2019 arkiv

60: Da Hans Hedtoft gik ned

31. januar 2019

Det er tres år siden, M/S Hans Hedtoft gik ned med 95 mand på vej fra Grønland til Danmark. Den dag i dag ved man ikke helt nøjagtig, hvad der skete og hvorfor så mange mennesker måtte lade livet i det kolde hav syd for Grønland.

Min far var sømand hele sit liv, mere end 50 år. Og jeg har ikke tal på de gange, han har snakket om og spekuleret over, hvorfor det gik som det gik med Hans Hedtoft. Så vidt jeg husker kunne han teoretisk set have været ombord, men omstændighederne sendte ham med et andet skib. Min far sejlede med Grønlandske Handel i sine unge år og kendte godt til omstændighederne ved den slags sejleri. Og han havde sine egne teorier om, hvad der kunne være gået galt, bl.a. noget med den kurs, skibet fulgte og som muligvis havde ført det ind i særligt isfyldt og farligt farvand. Jeg kan også huske, at min far nævnte navnet på en af dem, der gik ned. En af hans kolleger.

Sådanne alvorlige skibsulykker brænder sig selvfølgelig fast i hjernen på andre sømænd. Lige som historierne om de sømænd, der mistede livet på følgebåde under Anden Verdenskrig. Og nyere og ældre skibsforlis rundt omkring på kloden.

Dagen for Hans Hedtofts forlis, markeres på DR med en podcast om tragedien.