Jerry Leiber – 1933-2011

23. august 2011

When the night has come

And the land is dark

And the moon is the only light we see

No I won’t be afraid

No I won’t be afraid

Just as long as you stand, stand by me

Der er sange, jeg gerne ville have skrevet. En af dem er “Stand by me”, som er skrevet af den nyligt afdøde sangskriver Jerry Leiber sammen med kollegaen Mike Stoller og Ben E. King, som også var den første, der indspillede den. Hvis ikke jeg havde været begejstret for den sang før, så blev jeg det, da John Lennon lagde al sin indestængte passion i den på albummet “Rock’n roll”.

I sangskriverbrandet Leiber & Stoller var Jerry Leiber – eller som han rettelig hed: Jerome Leiber – tekstforfatteren og Stoller komponisten. De mødte hinanden, medens de endnu gik i high school, og det var deres fælles interesse for rhythm & blues, der førte dem sammen. Og i begyndelsen af 1950’er begyndte deres hitmaskine så småt at arbejde. Det første hit kom med Charles Browns indspilning af “Hard Times” i 1952. Og derefter gik det slag i slag med sange som “Kansas City” (nr. 1-hit for Wilbert Harrison i 1959 og senere foreviget af The BeatlesBeatles for sale), “Hound Dog” (et hit for Big Mama Thornton i 1953 og udødeliggjort som rocknummer af Elvis i 1956). Sidstnævnte sang gjorde i øvrigt Elvis til en fast kunde i Leibers & Stollers butik (“Loving You”, “Jailhouse Rock”, “King Creole” m.fl.).

Rækken af uforglemmelige sange fra Leiber & Stoller er lang. Blandt de mest kendte er ud over de allerede nævnte: “There Goes My Baby”, “Smokey Joe’s Cafe”, “Yakety Yak”, “Poison Ivy”, “Charlie Brown”, “Ruby Baby”, “Love Potion No. 9”, “Searchin'”,”Young Blood”,”Is That All There Is?”, “I’m a Woman” ,”Lucky Lips”, “On Broadway” og “Spanish Harlem”. Nogle af sangene fik de hjælp til af fx Barry Mann, Cynthia Weill og Phil Spector.

I sin nekrolog i New York Times forsøger William Grimes at indkredse Leibers særlige kvalitet som sangtekstforfatter med ordene: “catchy, street-savvy lyrics“. Og det er ikke skudt helt ved siden af. Leibers tekster har den kvalitet, at de falder helt i hak med melodierne, er lette at huske, mundrette og umiddelbart forståelige. Samtidig besidder de bedste af dem også et poetisk skær.

Lieber døde i mandags, 78 år gammel, af hjertesvigt.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

282 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62