24. juli 2015 arkiv

Farvel til en tangentspiller: Ivan Sørensen – Gnags

24. juli 2015

På Gnags’ Facebook står at læse:

“Det er med stor sorg, vi må meddele, at Ivan Sørensen, GNAGS legendariske orgelspiller og keyboard-mand fra 1972-2003 er død i Ajstrup den 22.7.
Ivan blev født i Aalborg af musikalske forældre. Karen var servitrice og Ingeman arbejdede ved DSB. Og så havde de sammen et band, der spillede til dans på byens restauranter. Og Ivan viste meget tidligt evner for det musikalske. Han spillede med – først på mandolin, så på guitar, klaver og orgel. Ivan var gennemmusikalsk. Nyn en melodi – og Ivan kunne spille den.
I 60´erne flyttede familien til Bredballe ved Vejle. Og Ivan fortsatte med musikken. Nu var det blues, rock og soul, der fangede hans interesse. Han mestrede hele repertoiret – og rygterne gik om et usædvanligt musikalsk talent. Og sådan et kunne GNAGS godt bruge. Så allerede som 15-årig flyttede han ind i kollektivet hos os i Aarhus, hvor han spillede med på samtlige koncerter og samtlige pladeindspilninger fra 1972-2003.
Specielt som Hammond-organist var Ivan uovertruffen. Hans sans for det harmoniske, hans feeling og ustoppelige fantasi. Spil som et bål, der knitrer, spil som havet, eller vand, der risler ned ad bakke. Ku´ du lave sådan lidt markedsstemning, hvor det dufter sødligt henne fra pigen med de glasserede æbler? Ivan mestrede det hele. Også salmerne, sangene fra sangbøgerne og viserne.
Hvad mange plejehjem har nydt godt af, for Ivan svigtede heller aldrig de gamle. Han kom i det mindste altid lige og spillede til Juleafslutningen.
Æret være Ivan Sørensens minde.”

Hvil i fred.

Gnags på tuben

Help! – for 50 år siden

24. juli 2015

I går var det nøjagtig 50 år siden denne fine sang (og singleplade) blev udsendt:

Ezra er tilbage med tresserlyd og garagerock

24. juli 2015

Jeg har tidligere averteret lidt for Ezra Furman, der er repræsentant for den retroaktive, unge rock, der åbenlyst bygger videre og oven på tressernes gadedrenge og -pigerock. Den fra garagen og mor og fars kælder. Og nu er han på banen igen med et nyt album, der igen fremturer med denne energiske og betagende holmgang med fortidens uforfalskede rockmusik. Perpetual Motion People hedder pladen. Nybegyndere i Ezra-fanklubben kan begynde her..

Da Dylan kom i stødet – New Port Folk Festival for 50 år siden

24. juli 2015

Det er i denne weekend 50 år siden, Bob Dylan begyndte sin elektrificering af musikken. Her fortæller Murray Lerner – filmmand – om det afgørende øjeblik på Newport Folk Festival.

Neil Young versus Monsanto

24. juli 2015

Er Neil Young rockmusikkens svar på litteraturens bedrøvelige ridder  Don Quijote, der kæmpede sine brave kampe mod store vindmøller? I hvert fald er Neil Young en mand med sine meningers mod og han kæmper en brav kamp mod den store kemikoncern Monsanto, der bl.a. arebjder med genmodificerede afgrøder, fx. soyabønner. På sin seneste plade går Young til angreb på Monsanto (og andre virksomheder). Og nu følger han op med en lille dokumentarfilm, der fortæller den bedrøvelige historie om en bondes kamp mod netop Monsanto.

Young har fået knubbede anmelderord med på vejen for sin holdningsplade og bebrejdes bl.a., at han musikalsk set ikke har noget nyt at byde ind med, men blot serverer gammel rockvin på nye flasker. En kritik, jeg har svært ved at godtage. Dels er kravet om stadig fornyelse en fortærsket kliché i rockjournalitikken, og dels skal man ikke glemme, at Young gennem årene har været ikke bare ufattelig produktiv, men også genremæssig bredtfavnende som få. Så det er en unfair og bigot kritik efter min mening.