Når Joan Baez skingrer…eller…?

13. december 2009

Jeg lovede for nogle indlæg siden at vende tilbage til Joan Baez og hendes til tider skingre stemmebrug. Med eksempler. Og jeg har været på jagt på videosiderne og er kommet tomhændet tilbage. Eller snarere: Jeg kom lidt i tvivl om, hvad ordet skinger egentlig betyder. Via Nudansk Ordbog anno 1968 gik det videre til Ordbog Over Det Danske Sprog, der fortæller mig, at at skingre betyder ‘give en høj, klingende lyd, især: give en skarp lyd, have en metallisk klang; klinge højt og skarpt, ofte m. biforestilling skrattende, skærende, ubehagelig klang’. At Joan Baez til tider synger kraftfuldt og højt med sin klare stemme er indlysende. Og i det høje toneleje har hun en tendens til at få stemmen til at vibrere (vibrato). Det er også kendt. Skarp er den måske. Men vel ikke metallisk? Det er mere problematisk med de biforestillinger, som ordene skinger og at skingre kan give: skrattende og skærende. Det er ikke tilfældet. Er det så rimeligt at kalde stemmen skinger (til tider)? Høj, klar, kraftfuld, vibrerende i det høje toneleje, ja, men skinger? Måske er svaret: Det var sådan jeg oplevede det. Hun skingrede i mine ører. Det var lidt ubehageligt. Det er en rent subjektiv vurdering. PS. Den efterfølgende video er ikke noget eksempel..

2 kommentarer

  1. Torben BoP. kommentarer:

    vil du ha et eksempel på skingert, http://www.youtube.com/watch?v=vsTylFumCw8&feature=fvst
    ;-D
    Det er heldigvis ikke hele albummet der lyder s̴dan Рmen man skal ikke ha for meget..

  2. capac kommentarer:

    @Torben BoP: Uf!

Skriv en kommentar

225 har læst indlægget