MOD-nostalgi

16. december 2009

I efterkrigstiden begyndte man for alvor at tale om subkulturer, forstået som kulturelle bevægelser eller strømninger, der forsøgte at skille sig ud fra den herskende overkultur gennem musik, mode og livsstil i det hele taget.

En af de mere stilrene, iørefaldende og iøjnespringende subkulturer i tressernes England var den såkaldte modbevægelse. Hvem husker ikke The Whos Union Jack-jakker? Bare som eksempel. Mod var en forkortelse af moderne, og det handlede da også om at være med på det nye, at være fremme i skoene. Bestemte frisurer, særegen mode, popmusik (soul, ska, beat, R&B) og ikke mindst italienske scootere. Modbevægelsen dukkede så småt op i slutningen af halvtresserne og kulminerede i første omgang i midten af tresserne. Den var en slags arbejder- og middelklassebevægelse, der i kraft af tresservelstanden og den ekploderende forbrugerisme fik mulighed for at formulere en særlig livsstil.

Siden fik den en revival i halvfjerdserne og firserne (og blev eksporteret til USA). Men hvordan er det så gået siden hen? Det har den tyske fotograf Horst Friedrich sat sig for at undersøge og dokumentere i fotos. Og han fandt ud af, at modbevægelsen med dens dyrkelse af stil og detalje, lever stadigvæk – selv om der er et nostalgisk anstrøg over det. Gamle mods holder fast i livsstilen og nye – 21th Century Mods – er kommet til.

For et par år siden mødte jeg i embeds medfør en ung, dansk mod, der kun lyttede til ska og gik i italiensk inspireret modetøj. Jovist, som mod kan kan stadigvæk signalere modkultur…[Kilde: Die Zeit)

2 kommentarer

  1. Nanne kommentarer:

    Glem ikke replikskiftet fra A Hard Day’s Night:
    “Are you a mod or a rocker?”
    “I’m a mocker!”

  2. capac kommentarer:

    @Nanne: Nej, det må vi ikke glemme!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

256 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62