Svin

27. juli 2010

Mennesket er et dyr. Og derfor handler det dyrisk – i mere end en forstand. I hverdagen glemmer vi dyret. Vi fortrænger med et freudiansk ord. Vi bærer kulturens byrde – og dens ubehag. Men dyret stikker sit hoved frem nu og da. Vi handler u-menneskeligt, som sproget siger. Og det sker som regel, når vi er drevet af andre end moralske og etiske motiver. Fx magt, sex eller penge. Begær. Kort sagt. At holde dyret nede, i tøjler, kræver, at vi ser det i øjnene. Og det kræver dannelse. Ud-dannelse. Jo mere kulturel byrde, desto bedre. Desto mere menneske…

I går løb to historier sammen i mit hovede. To historier, der begge viste mennesket fra dets bestialske side. Det var historien om den udbredte vold mod danske slagtesvin. En ubehagelig historie om pengebegær, dårlig uddannelse, mangelfuld kontrol m.m. Læs den her. Senere samme dag hørte jeg igen – på DR1 – en dokumentar om de cambodianske “killing fields”, hvor millioner af uskyldige cambodianske mænd, kvinder, børn blev slagtet med bambusspyd, jernstænger, hamre, køller m.m. (for at spare på patronerne…), med andre ord: fik en behandling, der ikke var meget anderledes end den, de danske svin får rundt omkring i landet.

Svinet, der er et af de mest intelligente dyr, der findes. Og som i mangt og meget ligner os selv. Altså dyret “menneske”. Mere byrde til kulturen, tak.

Apropos dyremishandling – Uffe har også oplevet noget.

4 kommentarer

 1. Thomas Haugaard Jensen kommentarer:

  Synes ikke det er pænt sagt om svinene. Den menneskelige natur er, skal vi sige, enestående og heldigvis for det.

  Jeg personligt har ikke spor lyst til at møde andre arter der er lige så langt ude som os.

  http://www.videnskab.dk/content/dk/bagsiden/psykologiforsoget_der_lob_lobsk

 2. capac kommentarer:

  @Thomas: Nej, en race af den slags er vel mere end rigelig! ;)

 3. Steen AA kommentarer:

  Fuck en chokerende artikel. Har snart mistet al respekt for den danske fødevareindustri – vegetarvalget bliver mere og mere fristende.

 4. capac kommentarer:

  @Steen AA: Du er ikke alene om den følelse.

Skriv en kommentar

233 har læst indlægget