Signe Toly Anderson – Jefferson Airplanes første sangerinde

28. november 2010

Signe var Jefferson Airplanes første sangerinde. Man kan høre hendes kraftige, energiske stemme på gruppens flotte debutalbum Takes Off fra 1966. Især på nummeret “Chauffeur Blues”, hvor hun synger alene. På de øvrige numre synger hun sammen med Paul Kantner.
Anderson havde en fortid som lokal, velanskrevet folke- og jazzsangerinde i San Francisco, inden hun kom med i Jefferson Airplane. Og hun giftede sin i 1965 med en af medlemmerne af kunstnerkommunen The Merry Pranksters  Jerry Anderson. året efter fødte hun sin første datter, og moderskabet – og nogle stridigheder med gruppens medlemmer og den første manager, Matthew Katz, fik Anderson til at forlade gruppen. Som man kan høre på de tilgængelige optagelser med Signe, så var det ikke talentet, der fejlede noget, men hun passede åbenbart ikke ind i gruppen socialt. Det gjorde til gengæld afløseren, Grace Slick.
Signes sidste optræden med Jefferson Airplane var på The Fillmore Auditorium den 15. oktober 1966, hvor gruppen spillede to sæt. Som mange andre koncerter på Fillmore blev den optaget, men har kun cirkuleret rundt i mange år som bootleg. Indtil nu, hvor koncerten udgives sammen med fire andre Airplane-koncerter i ialt seks cd-pakker: Jefferson Airplane “Live at the Fillmore and Matrix” (Collector’s Choice, 2010). På optagelsen kan man høre Marty Balin fortælle, at Signe ville træde ud af gruppen, og Signes egen afskedshilsen til publikum: “I want you all to wear smiles and daisies and box balloons. I love you all. Thank you and goodbye.”
Efter Jefferson Aiplane sang Signe sammen med det ret ukendte, ti mand store foretagende Carl Smith and the Natural Gas Company, som vist aldrig har fået udgivet noget på plade. Signe har været aktiv som sangerinde helt frem til slutningen af 1990’erne, bl.a. med gæsteoptrædener i diverse post-Airplane-projekter, som fx Jefferson Starship, Next Generation.

Chauffeur’s BluesHigh Flyin’ BirdIt’s No Secret

3 kommentarer

 1. Jesper Maschvitsz kommentarer:

  Hej Capac,
  Jeg kan komme med et bud på hvorfor Signe røg ud af Jefferson;

  Historien er at forsanger i Jefferson Signe Anderson blev gravid og havde personlige problemer med manden, som var junkie, og blev bedt om at forlade bandet.

  Manager pÃ¥ det tidspunkt i Jefferson, Bill Thompson, fyrede Signe og “signede” Grace for 750 dollars. Grace medbragte de 2 foromtalte sange, som ændrede hele historien om Jefferson airplane.

  Kilde: “Love is the song we sing” (San Francisco nuggets 1965 – 1970)

 2. Jesper Maschvitsz kommentarer:

  De 2 “foromtalte2 sange var “White Rabbit og Somebody to love”, henholdsvis skrevet af Grace og “brother in law Darby Slick.

 3. capac kommentarer:

  @Jesper: Ja, det er jo ikke første gang, en kvinde dropper karrieren, fordi hun skal være moder! Jeg har ikke ville dykke ned i de andre rygter, skyldsspørgsmål osv. Grace Slick har jo fx også sin version af, hvordan hun selv kom med i gruppen. For mig er det interessante, at Signe faktisk var en udmærket sangerinde, der fortjener at blive fremhævet i forbindelse med koncertudgivelsen.

Skriv en kommentar

659 har læst indlægget