Robert Johnson på frimærket

7. december 2010

Læg godt mærke til frimærket og det foto, der ligger til grund. Hvor er cigaretten? Retoucheringen er ingen tilfældighed i guds eget land. Se blot frimærket med Bette Davies:

Anti-ryger-lobbyisterne har sejret langt ind i helvede, så langt, at man helst så den historiske erindring om tobaksrygningens sorger og glæder udvisket af folkedybets bevidsthed. Hvis den slags puritanske mennesker får magt som de har agt, så ender det såmæn med, at pigen på vores eget Gasolinfrimærke får trusserne trukket op. Af hensyn til ‘den gode og politisk korrekte smag’. Det er lige før, man får lyst til at tænde en stor havaneser, selv om man er ikke-ryger…

Og – som AagePK ganske rigtigt påpeger, så er der historiske forudsætninger for den slags historieforfalskning – i bl. a. Sovjetstaten. Her er Trotzskij forvandlet til en bræddevæg. Ganske vist havde man ikke Photoshop dengang, men censurere den historiske virkelighed kunne man…

Man ser Trotzskij stående til højre for brædderne..

Og nu er han pist borte…

[kilde: Wikipedia]

6 kommentarer

 1. AagePK kommentarer:

  Jamen: se nu rigtigt godt efter: har de ikke også flyttet lidt rund på fingrene, og skiftet baggrunden ud? Det ligner jo til forveksling den retouche, de lavede med Lev Trotzkij og de andre, der til sidst efterlod Lenin alene tilbage på fotografiet. USA har lært meget af USSR.

 2. Torben Bille kommentarer:

  @AagePK: Godt set!

 3. capac kommentarer:

  @AagePK: Jeg havde også de famøse Trotzkij-billeder i tankerne. I øvrigt har jeg været inde på emnet før. Sidst var det selveste Ringo, der fik fingrene klippet af, fordi han havde en cigaret mellem dem.

 4. capac kommentarer:

  Onsdag d.29. marts 2006 havde jeg flg. lille indlæg i min gamle smartlogblog:
  “Ringo fÃ¥r to fingre hugget af!
  Onsdag, d. 29. marts 2006 af CAPAC
  New Musical Express meddeler, at mit gamle idol Ringo Starr har fået hugget to fingre af! Heldigvis viser det sig, at den gamle ex-beatle ikke har lidt fysisk overlast. Men i forbindelse med udgivelsen af compilation-cd’en Capitol Albums Volume 2 har pladeselskabet ikke villet afbilde en cigaretrygende Ringo. Derfor har man, dvs. pladeselskabsbosserne, fået bortretoucheret cigaretten og altså to fingre. Man kommer uvægerligt til at tænke på andre historiske eksempler på historieforfalskning fx fra Stalinperioden, hvor div. politiske modstandere blev fjernet fra fotos. Nu er anti-rygnings-fundamentalisterne altså også kommet så vidt.
  For en ordens skyld skal jeg lige pointere, at jeg er ikke-ryger, men anti-rygnings-ideologien er gÃ¥et over gevind i fundamentalistisk formynderi og moralisme. “

 5. Donald kommentarer:

  Det er mærkeligt så meget energi, der er brugt på at forfalske historiske billeder og frimærker med rygere. Hvis man brugte den energi på at opretholde åbenhed, hvis der var et par wikileak-sites for hvert land på kloden, så ville vi måske kunne klare at skabe bedre samfund. Overdreven bekymring over røg fører ikke noget godt med sig, men det er da vigtigt at man er klar over at rygning ikke er sundt. Jeg tænker tit på et røgfyldt jernalderhus med åbent ildsted og røghul i loftet, det har somme tider været ganske hyggeligt :-)

  Jeg er ked af, men ikke forbavset over, at Mogens Lykketoft ikke mener åbenhed gavner.

 6. capac kommentarer:

  @Donald: Jeg er helt enig. Vi har brug for mere åbenhed og ærlighed. Og vi kommer ingen (gode) steder ved at fornægte fortiden eller nutiden for den sags skyld. Magthaverne ønsker selvølgelig ikke denne åbenhed, fordi de lever af fortielser, løgne og hemmelighedskræmmeri. Jeg har hørt flere politikere sige, at Wikileaks er en trussel mod demokratiet, men det forholder sig lige omvendt. Det er den manglende åbenhed, der er det reelle demokratis værste fjende.

Skriv en kommentar

493 har læst indlægget