Penkowa-sagen: Syndebuk eller forfulgt uskyldighed?

7. april 2011

Hvor står Penkowa-sagen i dag? Som bekendt valgte universitetets bestyrelse ud fra kammeradvokatens redegørelse at konkludere, at forløbet ikke skulle have større konsekvenser for universitetets ledelse – selv om der var begået procedurefejl undervejs. Og forskningsministeren forsøgte at imødekomme kritikerne ved at pålægge universitet et ‘skærpet tilsyn’.

Hvad man ikke opnåede med disse to handlinger var dels at få iværksat en ekstern, uvildig, tilbundsgående undersøgelse af sagen, sådan som mange forskere, medier og politikere har krævet, og dels en cementering af det bestående system. Der er ikke blevet sat spørgsmålstegn ved hverken den politiske styring af universiteterne eller forskningen – og universitetets styreform er heller ikke blevet betvivlet. En bieffekt af denne situation er, at ansvaret for misèren nu tynger endnu mere på sagens hovedperson, Milena Penkowa. Man kunne kalde det en syndebukeffekt.

Det er lige netop denne syndebukeffekt, Milena Penkowa tematiserer, når hun over for Ekstrabladet hævder, at der ‘er et komplot i gang’ mod hendes person og hendes forskning. Inden vi skynder os og stemple Penkowa som paranoid, så skal vi lige huske på, at selv en paranoiker godt kan have ret i sin påstand om, at nogen forfølger hende. Selv om der er kommet artige ting frem om Penkowas adfærd – senest den famøse sag om manipulation af fotos i en videnskabelig artikel og om de ph.d-studerende, der er kommet i klemme på grund af Penkowas problemer – så skal vi huske på, at sagen om hendes påståede ‘videnskabelige uredelighed’ endnu ikke er afsluttet.

Og selv om det – med den viden, vi har indtil videre om hendes handlinger – er svært kun at se hende som en forfulgt uskyldighed, så skal vi ikke være blinde for, at systemet dels kan have behov for en syndebuk, og at andre forskere kan have en alt andet end faglig interesse i at få Penkowa ‘ned med nakken’, som hun selv formulerer det.

Det er muligt, at den efterlyste uvildige, eksterne, tilbundsgående undersøgelse af hele forløbet ikke vil kunne få juridiske konsekvenser, som det har været påpeget bl.a. i Weekendavisen. Men den vil kunne få politiske konsekvenser. Og det er sådan set sagens humle. Som jeg for længe siden pointerede, så er Penkowa-sagen især interessant som et symptom.

[kilder: Børsen, Politiken, Ekstrabladet]

10 kommentarer

 1. Upton O´Good kommentarer:

  new links

  http://img222.imagevenue.com/img.php?image=184795425_sander01_122_651lo.jpg

  http://img154.imagevenue.com/img.php?image=218480253_sander02_122_551lo.jpg

 2. capac kommentarer:

  @Upton O’Good: Det var bedre. Ja, vi har vist at gøre med en rigtig dameven…

 3. Upton O´good kommentarer:

  To store mordgåder er blevet opklaret i denne uge:
  http://spademanns.wikia.com/wiki/Nyhed:To_store_mordg%C3%A5der_l%C3%B8st_p%C3%A5_en_m%C3%A5ned

  Upton

 4. capac kommentarer:

  @Upton O’good: Godt med humor i denne sag.

 5. mb kommentarer:

  Nu kører den videre:
  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1544452.ece

 6. capac kommentarer:

  @mb: nu ogsÃ¥ med revanchisme…

 7. mb kommentarer:

  De studerende rører også på sig: http://jp.dk/indland/article2413660.ece

 8. capac kommentarer:

  @mb: ja, sagen vil ikke dø.

 9. mb kommentarer:

  Igen: Klarlund har måske også fusket http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1545841.ece

  Orker man læse mere om det?
  Det gør man vel, for man vil da gerne se at de får ryddet ordentligt op.

 10. capac kommentarer:

  @mb: MÃ¥ske er der nogen, der har en interesse i, at vi bliver trætte af at høre om “sagen”!? Men det kan de godt glemme!

Skriv en kommentar

357 har læst indlægget