The Raspberries – et powerpopband fra halvfjerdserne

18. juli 2011

Guitaristen Wally Bryson fylder år i dag. Og selv om det hverken er rundt eller halvrundt – han fylder 62 – så skal han ikke forbigås, når nu jeg er blevet opmærksom på det, takket være en af den mange nostalgiske rocksider på nettet.

Wally Bryson var med i powerpoprockbandet Raspberries, der huserede i årene 1970 til 1975. Jørgen de Mylius omtalte dem flittigt i sine programmer dengang og undlod aldrig at gøre opmærksom på, at gruppen på deres debutalbum – Raspberries (1972) – havde fået anbragt et klæbemærke, der kunne afgive en sød, frugtagtig aroma, når man kradsede på den.

Hindbærrene spillede en fængende powerpoprock med gode melodier og velsiddende vokalharmonier, der ekkoede umiskendeligt af inspirationen fra de britiske grupper – Hollies, Beatles, Who, Small Faces osv. – uden at blive uoriginale i udtrykket.

Selv om der var kritikere, der mente, at Raspberries var lidt for pæne både med hensyn til musikalsk udtryk og udseende – velklædte og kortklippede, som de var – så havde de en pæn kommerciel succes og er siden blevet anerkendt som en af forløberne for powerpoppen som særlig stilart. Det var i årene efter Raspberries opløsning, denne stil for alvor blomstrede op.

Ud over Wally Bryson bestod grupen af Jim Bonfanti på trommer, Dave Smally på guitar/bas – og sangeren Eric Carmen, som var med til at gøre bandet til idoler i teenyboppersegmentet. Eric Carmen gik siden hen solo og nød godt af sit teenybopperidolomdømme og sine sangskriverevner.

Gruppen fik kontrakt med Capitol Records i 1971-72 og udsendte ialt fire album, der alle var produceret af Jimmy Lenner. Det første rigtige hit kom i ’72 med singlen “Go All The Way“, der nåede en 5. plads. Og den blev fulgt op af en håndfuld mindre hits – “Let’s Pretend” (nr. 35), “I Wanna Be With You” (nr. 16) , “Tonight” (69) og “Overnight Sensation” (18).

I 1975 gik parterne hver til sit efter nogen tids indre spændinger, der til dels var fremkaldt af, at Eric Carmen dominerede som ikke bare det kreative midtpunkt men også som frontfigur på scenen. Inden bandet fik indspillet det fjerde og sidste album – Starting Over – var både Bonfanti og Smally gået deres vej og havde dannet et andet band, Dynamite. Raspberries er dog blevet gendannet siden hen – i den seneste udgave sågar med Eric Carmen.

Selv om Hindbærrene kun var på banen i 3-4 år, så har de afsat et tydeligt fingeraftryk på musikken. Og de har fået mange beundrere. En af dem er Bruce Springsteen, der ofte har rost dem og har skrevet et forord til 2007-boksen “Live on Sunset Strip”.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

137 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62