Freakbeatens urfædre: The Sorrows

18. februar 2012

Blandt de mange mere eller mindre obskure opsamlinger med musik fra tresserne, som er udkommet, støder man på nogle, der kredser om genren "freakbeat". Betegnelsen retter sig netop mod obskure, glemte optagelser fra især midten af tresserne med grupper, der ikke stod i spidsen af The British Invasion, men udfoldede sig i den mere støjende ende af den rhythm and blues-inspirerede beatmusik. Det er her man finder forløberne til punken og new waven i Storbritannien. Forvrængede, vilde guitarer, bankende, kontante trommer, manieret sang osv. En slags europæisk pendant til den amerikanske garagerock, som den spilledes hos 13th Floor Elevators og The Seeds.

En af de centrale figurer på Freakbeat-scenen var Coventry-kvintetten The Sorrows, der blev dannet i 1963 og i første omgang huserede frem til 1967. Gruppen er blevet gendannet så sent som i 2011.

Som de forleden omtalte The Liverbirds, så gjorde The Sorrows sig primært i Tyskland, hvor de spillede intensivt i 1963. Blandt andet optrådte i på tv – Hessische Rundfunk. De fik en pladekontrakt med Piccadilly Records, og det første album – Take a Heart – kom i 1965 og leverede en rå, upoleret omgang proto-Freakbeat. Musikken gjorde sig ikke rigtig på de engelske hitlister, men tyskerne – der fx også tog The Monks til sig – havde åbenbart mere smag for beatmusik, der ikke ville være pop.

Albummet – Take a Heart – er blevet kult i tiden efter Nuggets-opsamlingernes revival for glemte musikgrupper fra tresserne. Og genopdagelsen af The Sorrows blev markeret med opsamlingen You’ve got what i want. The Essential Sorrows 1965-67, som blev udsendt i 2010.

The Sorrows på tysk tv: No, No, No, NoTake a HeartLet me inYou’ve got what I want

– tak til Claus1 for at have genopfrisket min erindring omkring The Sorrows…

Skriv en kommentar

254 har læst indlægget