Rolling Stones på boghylden

15. juli 2012

Rolling Stones’ 50 år lange karriere har ikke kun sat sig musikalske spor, men også litterære. Og nogle af de mange bøger om Rolling Stones er faktisk også læseværdige som litteratur – og ikke kun som informationsportaler til gruppen. Andre – fotobøgerne – er også dokumenter over en tid og en kultur.

Keith Richards’ “Life” er ikke til at komme uden om, hvis man vil vide noget om Keefer. En selvbiografi, der på én og samme tid bekræfter billedet af ham som en enfant terrible, men også nuancerer billedet meget.

Vi kan håbe, at Mick kommer sig over Keiths kommentarer angående Jagges forplantningsværktøj og selv tager sig sammen til at skrive-fortælle sine erindringer. I mellemtiden kan man passende læse Christopher Andersens krønike om bandets ubestridte forgrundsfigur.

Rygradden eller pulsen i Rolling Stones har altid været trommeslageren Charlie Watts. Om bandets gentleman med den store kærlighed til jazz og raceheste kan man læse i Alan Claysons biografi, der bare hedder: Charlie Watts. Ingen markskrigeri, for det er ikke nødvendigt, når det gælder Charlie Watts.

Blandt fotobøgerne kommer vi ikke uden om den danske fotograf Bent Rejs dokumentation af de unge rullesten. Her får vi dem frisk fra fad, længe før der gik verdensberømmelse og high society i gruppen. Samtidig får man et fint stemningbillede af de tidlige tressere. Kan kun anbefales.

Selv om Kefer ikke selv har medvirket til Jessica Pallington Wests What would Keith Richard do?, så er den en stærkt underholdende pendant til de mange angelsaksiske citat-bøger og som disse tankevækkende læsning.

Vi kommer heller ikke uden om bassisten Bill Wyman, selv om det efterhånden er mange år siden, han var med. Som Charlie Watts lagde Wyman en bundsolid bund under bandet musikalske rejse gennem bluesuniverset. Stone Alone er en af Wymans fortællinger om sit liv med og uden rullesten.

I Sway skaber Zachary Lazar en litterær roman ud af sladder- og biografistoffet omkring Anita Pallenberg og den amourøse trekant, hun indgik i med Keith Richard og Brian Jones.

Et andet uomgængeligt værk er den legendariske manager Andrew Loog Oldhams anekdotemættede beretning Rolling Stoned, der både er selvbiografi, samtidskrønike og saftig sladderhistorie i et. I øvrigt er det den tredje beretning fra hans hånd.

Og denne lille anbefaling kunne vi passende slutte af med Rolling Stones’ Yesterday’s Papers. Hvem læser gårsdagens aviser? Nej, men med bøger er det en helt andet sag…

4 kommentarer

 1. Klaus kommentarer:

  Kan anbefale Stanley Booth’s The True Adventures of the Rolling Stones.

 2. capac kommentarer:

  @Klaus: Ja, det er kun et udvalg af den righoldige litteratur om rullestenene.

 3. Klaus kommentarer:

  Det er en klassiker og netop genudgivet. Booth fulgte Stones p̴ tour i 1969 for at skrive om det Рbogen udkom i 1984!

 4. capac kommentarer:

  @Klaus: Ja, bestemt.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

573 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62