The first four – from Gudrun Solja with love…

18. november 2012

Tv-mediet kan med sin dyrkelse af den skinnende overflade og fascinationen af øjeblikket nok sikre de warholske femten minutters berømmelse eller gøre et ungt mennesket til ‘stjerne for en aften’. Men eksempler på, at berømmelsen ofte ikke holder meget længere end projektørlyset er tændt, er legio. Hvem husker EyeQ i dag…

På den anden side kan tv heller ikke holde et talent nede. Hvis talentet også har noget på hjerte, så skal det nok finde vej til sit publikum. Den færøske sangerinde Gudrun Solja har været vejen om DRs “Stjerne for en aften”, hvor hun vandt i 2003. Og det banede vejen for et par plader med fortolkninger af andres sange.

I morgen udkommer så EP’en The first four, hvis titel signalerer en ny begyndelse og et løfte om mere. Sammen med Maria Guttesen (der også spiller en række instrumenter på pladen og står for produktion og arrangementer) og Lene Drachmann (tekster) har Gudrun Solja lavet fire personlige, alvorlige popsange, der nok er indiskutabel poprock, men ligger milevidt fra den blanke, kantløse mainstream.  Der er erfaringtyngde i teksterne. Det er refleksion og eftertanke, der præger sangene, hvad enten det er den besværlige kærlighed, vi ikke kommer uden om (“Got that smile again”), tabets uafvendelighed (“If I could”) eller identitetens skrøbelighed (“Lack of words”).

Og med hjælp fra guitaristerne Simon Bekker og Peter Steenild og bassisten Thomas Sejthen har Gudrun Solja sammen med Maria Guttesen skabt fire sange, der både giver noget til det fordringsløse popøre (fx i det latente pophit “Got that smile again”) og til den lytter, der gerne vil udfordres af originale arrangementer. Og så er der Gudrun Soljas stemme, der har forførende poptøssødme, men også ubesværet klarer mere modne fraseringsudfordringer som i “If I Could”, hvor der spændes over hvisken og råb. En stemme med potentiale til mere.

Og EP’en giver som sagt et løfte om mere. Og dette mere kunne passende være et helt album, hvor Gudrun Solja, Maria og Lene kunne folde den indiskutable talentmasse helt ud. Det vil jeg se frem til. Hermed anbefalet.Video: “If I Could”

GudrunSolja. The First Four. Produceret af: Maria Guttesen. MGRoots Records. 2012. Udkommer i morgen.

 

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

433 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62