For popnørder: Tio i topp – en bog en et legendarisk svensk musikprogram

9. december 2012

Hvor vi havde Jørgen de Mylius, “Efter skoletid” og hitlisterne, havde svenskerne i årene 1961-1974 hitlisteprogrammet Tio i topp. Programmet var en videreudvikling af hitlistetanken, som man allerede kendte i Sverige. I stedet for at få svenske lyttere til at stemme på melodierne pr. brev, besøgte programmet forskellige steder, hvor de unge kunne afgive stemme ved hjælp af såkalde mentometerknapper. Når man trykkede på knapperne kom der en maskingeværlignende lyd i radioapperaterne. Inden det livetransmitterede program gik i luften lørdag eftermiddag kl. 15 fik juryen mulighed for at gennemlytte ti nye sange. Halvdelen af de ti sange skulle efterfølgende kappes med den aktuelle listes ti deltagere om lytternes gunst. Først skullle publikum stemme på de sange, der skulle ud af listen. Og dernæst vælge vinderne.

Programmet var uhyre populært og listen smittede direkte af på salgslisten. Men omkring 3 millioner lyttere var Tio i topp afgørende for formidlingen af popkulturen – på samme måde som “Efter skoletid” og hitlisterne var det herhjemme…

Nu har Eric Hallberg & Ulf Henningsson så lavet en stor bog om programmet med titlen TIO I TOPP – med de utslagna “På försök” 1961-74 (forlaget Premium Publishing). I bogen gennemgås alle de sange og kunstnere, der var med. Også dem, der var “boblere”, som Mylius kaldte aspiranterne til sine lister…

560 sider i A4-format er der brugt til at kortlægge dette stykke kulturhistorie. Mon nogen kunne finde på at lave noget lignende om Danmarks Radios betydning for poppen og rocken? Det ville i hvert fald være ønskeligt – og et vægtigt bidrag til bevaringen af kulturarven!

PS. Som esbjergenser kom jeg aldrig i nærheden af dette program, men måske nogle af de sjællandske læsere lyttede med, når maskingeværet skrattede og den søde pop lød ud af monoradioen?

6 kommentarer

 1. Hugin kommentarer:

  Jeg ved der er lavet en Svensk TV udsendelse omkring den alternative Svenske Rock fra den tid, som bla. omhandler Nationalteatren, Hoola Bandoola Band og andre, og så vidt jeg husker en alternativ melodi grand prix og de bands som deltog.
  Rigtig fin udsendelse værd at se, jeg mener heller ikke den er så gammel, kan bare ikke huske hvad den hed, med det her lyder da også som noget der er værd at læse.

 2. capac kommentarer:

  @Hugin: Jeg har godt hørt om den tv-udsendelse, men har desværre aldrig set den. Men det er glædeligt, at svenskerne tager vare på kulturarven!

 3. Jens Nedergaard kommentarer:

  Jeg har prøvet at finde udsendelsen uden held,men her i hvert fald et link til en SVT film om
  Hoola Bandoola Band. Den kan købes på nettet.

  http://www.hoolabandoolaband.se/progg_p_vg_dvd.htm

 4. capac kommentarer:

  @Jens Nedergaard: Tak for research og information! Og jeg har lige tjekket cdon.com, hvor jeg har købt noget svensk musik. Og de har dvd’en – og man kan ogsÃ¥ fÃ¥ den som ‘video on demand’ for en skilling… ;)

 5. Jens Nedergaard kommentarer:

  Jeg boede ved Hornbæk i 60érne,så Sverige gik klart igennem både på radio og tv. Ud over Tio i Topp om lørdagen, sendte Sveriges Radio Kvällstoppen tirsdag aften. Det
  var en top 20 salgsliste i stil med Mylles Top Tyve om søndagen. I mange år var den bestyret af Kersti Adams Ray,som tidligere havde tv programmet Drop In. Hun kan ses her, hvor hun præsenterer The Beatles i 1963. Se endelig alle 3 dele!
  http://youtu.be/1OmeQTJWfD0
  Ved midnat dansk tid søndag ,sendte Radio Luxembourg Top 20,så jeg var altid klatøjet i skolen mandag.Men totalt opdateret!

 6. capac kommentarer:

  @Jens Nedergaard: Det var tider! ;)

Skriv en kommentar

413 har læst indlægget