Jeppe Nybroe – en rigtig journalist

2. september 2007

Det var den nu afdøde franske sociolog og betydningsforsker Jean Baudrillard, der med vanlig sans for provokationens noble kunstart hævdede at Golf-krigen aldrig havde fundet sted – altså bortset fra i mediernes såkaldte hyperrealitet.

Baudrillards tanke vakte røre i brede kredse, akademiske og journalistiske heriblandt, men egentlig var hans fortjeneste blot at radikalisere en almindelig kendsgerning: At al journalistik i bund og grund er iscenesættelserfiktioner med andre ord. Men, vel at mærke, fiktioner, der lever højt på, at vi – læserne, lytterne og seerne – tror på, at fiktionerne et eller anden sted rummer lidt af den såkaldte virkelighed. At tv-journalistikken afspejler virkeligheden, som man siger. Og denne illusion må ikke brydes.
Den danske stjerne-tv-vært Jeppe Nybroe fra DR har som bekendt gjort sig skyldig i at bryde denne illusion ved at levere den rene fiktion til aftensmaden. Derfor er anklagen mod ham, at han har “skadet DRs troværdighed”, som det hedder. Man kunne gå et skridt videre og sige: tv-journalistikken i det hele taget. Og nu viser det sig så, at det muligvis ikke er første gang. Landets aviser ( fx her og her) skriver, at manden har manipuleret med nogle eksplosioner, hvis lyde han har genbrugt i andre sammenhænge. Sikkert for at skabe lidt dramatik omkring indslagene. En mediekommentator foreslår så, at alle Nybros indslag ses efter i sømmene, og måske vil det så vise sig, at Nybroe slet ikke har været i Irak, men måske har optaget sine film på Amager Strand eller en anden nærliggende lokalitet…
Det er nok ikke sandsynligt, at Jeppe Nybroe kan fortsætte sin vellønnede karriere i TV-Avisen, måske må han tage til takke med et journalistisk underholdningsprogram, hvor indholdet alligevel ikke betyder så meget, eller blive dansepartner i Danse-Grand-Prix. En flot fyr er han jo.
Jeppe Nybroe er – eller skal man skrive: var? – en rigtig journalist. Han iscenesatte sine journalistiske historier med en digters fantasi – og begik den fejl at blive afsløret. Det er langt fra første gang den journalistiske løgn således er blevet stillet til skue, og hver gang har det medført stort ståhej. Men efter nogen tid er den skrøbelige “troværdighed” blevet retableret.
Det interessante ved sagen er vel, at Nybroes såkaldte manipulationer vel ikke anfægtede rigtigheden af de informationer, han videregav. For eksempel at de danske besættelsestropper forlod Irak. At han befandt sig et andet sted og på et andet tidspunkt, end han foregøglede os, ændrer ikke ved dette faktum.
Måske er det Nybroes fortjeneste – ufrivilligt – at have peget på, at digtekunsten er den naive realistiske journalistik fuldstændig overlegen. Og at digtekunsten måske er bedre egnet til at fortælle os noget om virkeligheden og sandheden…

Jeppe Nybroe har også fået sin egen wiki.

Opdatering: Bo gjorde opmærksom på det, og vi vil – helt uden at hovere eller noget – bare sige, at det tænkte vi jo nok – ovenfor…

Opdatering: Jeppe Nybroe er blevet gjort til grin på YouTube via en række videoer. Fiktionerne ruller… Læs også Uffes kommentar her.

3 kommentarer

  1. Uffe kommentarer:

    Bom! Bom! Bom! – eller for at være helt ærlig: Bom!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

987 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62