Joao Gilberto – bossa novaens “fader” – er død, 88 år

7. juli 2019

Det er virkelig et af de meget store træer i musikskoven, der nu er væltet. Joao Gilberto, bossa nova-pioner og – med en kliché – bossa novaens far, er død i en alder af 88 år.

Sammen med Antonio Carlos Jobim var han op gennem 1950’erne og 1960’erne med til at formulere bossa novaen som et barn af den brazilianske musik og den nordamerikanske jazz. En melodiøs, cool, sofistikeret easy listening eller pop, der bredte sig som en steppebrand fra Brasilien til resten af verden. Og var med til at puste liv i den optimisme og fremskridstro, som bar tresserne. Desværre fulgte den politiske virkelighed i Brasilien ikke med og Gilberto måtte leve i landflygtighed i mange år.

Fusionen af samba og jazz fandt et næsten perfekt udtryk, da Gilberto indspillede med Stan Getz på klassikere Getz/Gilberto.

Skriv en kommentar

102 har læst indlægget