Elefanten i rummet – eller elefanten i dansk politik

3. maj 2023

I går var der en nyhed om, at et par højtstående embedsmænd ved Århus Universitetshospital var blevet fyret i sagen om kræftpatienter, der ikke havde fået behandling inden for den behandlingsgaranti, som loven foreskriver. Og det fremgik af referatet af den advokatundersøgelse, der førte til fyringerne, at de handlede om, at de to havde handlet ud fra økonomiske hensyn og i den forbindelse havde glemt patienternes rettigheder.  Så langt så godt (eller skidt). Et ansvar er placeret, og så burde den potte være ude af verden – eller hvad!?

For hvad med ansvaret længere oppe i hierarkiet – i den politiske ledelse i sundhedssystemet, kommunalt, regionalt og landspolitisk!? Kan de sige sig fri for ansvar? Når man betænker, at det offentlige – og ikke mindst sundhedssektoren – er under konstant overvågning med hensyn til ressourceforbrug (penge, personale osv.) og ikke mindst ressourcemangel (jf. balladen om sygeplejerskerne). Kan det ikke tænkes, at et politisk pres på hospitalsledelserne udgør en del af forklaringen på lovbruddet?

Om vi nogensinde får åbnet for den debat, vil de kommende måneder måske give et svar på. Men nyheden fik mig til at tænke på talemåden om “elefanten i rummet”, som et internetopslag forklarer på denne måde:

De fleste kender udtrykket ‘elefanten i rummet’. Elefanten i rummet refererer til det, som er indlysende for alle. Det, som alle ved, kan se og mærke, men som ingen adresserer eller taler om, fordi det på en eller anden måde er svært at bringe på banen.

“Elefanten i rummet”, når det drejer sig om dansk indenrigspolitik, ikke mindst den såkaldte “velfærd” (herunder sygevæsnet), er det, som ‘alle ved, kan se og mærke, men som ingen adresserer eller taler om”, nemlig, at der ikke er ressourcer (penge osv.) nok til at klare efterspørgslen på velfærd. Der er ikke sygeplejersker, læger, sundhedsassistenter, portører osv. nok til at efterkomme syge danskeres behov. Der er ikke social- og sundhedshjælpere nok til at klare alle opgaverne på plejehjemmene. Der er ikke ressourcer nok til at klare folkeskolens (og andre uddannelsesinstitutioners) behov. Og så videre.

Og oversat til nationaløkonomiske termer, så betyder det, som man altså ikke adresserer og taler om, at der ikke kommer skattekroner nok ind til at dække den voksende efterspørgsel på velfærd i det danske samfund. Og det betyder, at den omtalte synlige-og-dog-usynlige elefant i rummet er skatten. Og når den er usynlig også, så skyldes det, at der på landspolitisk niveau – primært folketinget – hersker en udbredt holdning, der siger, at “skatten skal holdes i ro” (som det hedder på Christianborgsk jargon) og at man i hvert fald ikke vil øge skattetrykket hos dem, der har høje lønninger og store indtjeninger (i erhvervslivet). Ja, faktisk er det sådan, at den siddende såkaldte midterregering nærmest har gjort emnet – elefanten – til et politisk tabu og derfor aldrig nogensinde bare antyder muligheden af at kigge på skattetrykket. Enhver snak om, at lade ‘de bredeste skuldre’ bære de største byrder osv., er forstummet. Elefanten spankulerer rundt, alle kan se og høre den, men ingen – og da slet ikke pressen, der igen er på den politiske elites side – vover at italesætte det.

Og jo, jeg ser her helt bort fra borgerlige-konservative- liberale ikke-skat-holdninger. For skatten er velfærdens kilde og hvis ikke der tilflyder flere skattekroner til velfærden fra skatten, så forringes velfærden. Og det kan hverken nedskæringer, omprioriteringer eller teknologisk fix ændre på. Så enkelt er det.

 

2 kommentarer

  1. Jens Rasmussen kommentarer:

    Denne sag fra Aarhus var formentlig heller aldrig kommet så langt, hvis ikke det var fordi der var en mail korrespondence om problemet, der klart viste at ledelsen var gjort opmærksom på problemerne. Politikerne/de ansvarlige bliver alle tilbørligt forargede over at den slags kan ske.
    Som du nævner sidst i dit indlæg, i hvert fald inddirekte, er der langt imellem, at der bliver nævnt noget om SVMs topskattelettelser. Er det mon fordi dem der kunne nævne det alle er topskatte(n)ydere?

  2. capac kommentarer:

    @Jens Rasmussen: Det er da nærliggende at tænke, at der er en sammenhæng mellem de velbjergede politikeres (husk debatten om deres privilegerede pensioner og lønninger) lønniveau og modstanden mod topskat. Også at den politiske elite bevæger sig i et miljø, hvor der betales topskat. Det berører så også et andet problem: Kan velbjergede politikere, der ikke på nogen måde mærker krisen kradse, virkelig repræsentere dem, der er lavest i det sociale hierarki?! Er det ikke en illusion?
    Noget andet er, at “sagen” har været kendt i langt tid internt i FH. Det rejser selvfølgelig en masse spørgsmål om medansvaret hos alle dem, der har kendt til “sagen”, inden den kom frem i offentligheden; om “sagens” sammenhæng med hele kulturen i FH; om hvordan man (vi!) kommer videre og ud over den slags krænkende kultur uden at ødelægge relationen mellem kønnene. Og så videre. Og hvad sker der, når den slags problemer for alvor kommer frem – også uden for politiske partier og fagforeninger, men fx i alskens private virksomheder? Forholdet mellem kønnene i samfundet lader sig ikke løse ved at vaske hænder offentligt, lufte sin forargelse og lave en advokatundersøgelse. Det er meget dybere og kræver radikale ændringer af vores såkaldt “strukturelle” forhold i samfundet.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

19 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62