Apropos min biotop – Forstbotanisk have

Author:

Ja, så var det altså i 2023 100 år siden, haven – aboretet – blev anlagt. Men blev det mon markeret eller fejret officielt! Næh, byrødderne I Århus havde sikkert travlt med andre store tidskrævende anlægsprojekter, fx den nu skrinlagte udvidelse af havnen. Og så noget andet: Aboretet med alle dets træer er også en bog, ja et leksikon. For rundt omkring i området har kyndige mennesker sat nogle leksikalske oplysninger på dertil indrettede stolper. Og her kan man så læse og blive klogere på stedets vækster og andet. For eksempel faldt jeg over en artikel om slangegranen: “Slangegranen er en almindelig rødgran (Picea abies) med en genetisk defekt, der gør, at den ikke sætter sideskud, hvorved grenene får et slangeagtigt udseende.”, som der står i den folder, som er lavet om haven. Og ved siden af står så det lille pus af en træ med sine slangende grene. Juletræ på afveje. I øvrigt ikke det eneste træ med “genetisk defekt”; ikke langt fra slangegranen finder man således vrangbøgen, der efter 80 års vækst kun er to meter høj (men meget bred)… Men det var nok ikke den digteren Oehlenschläger tænkte på, da han skrev: Der er et yndigt Land, Det staaer med brede Bøge…

Og som bonus for man at vide, at ordet “gran” oprindeligt har betydet fiskeben. Og det giver jo god mening, når man ser på alle de stikkende grene. Og sådan kan man blive en lille bitte smule klogere på verden, når man trisser rundt med hunden i snor og får luftet både den og sig selv en årle lørdag morgen. Jeg glæder mig allerede til næste horisontudvidelse, når den engang kommer op at stå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *