Efter Pirate-Bay…

18. april 2009

Næppe er der faldet dom i Pirate-Bay-sagen, før debatten kick-starter over den ganske verden. Spørgsmålet er, hvad konsekvensen af dommen bliver? I det hele taget rejser sagen et hav af vanskelige spørgsmål.
De fire bagmænd kommer i fængsel, jovist, men kommer næppe til nogensinde at betale de 30 millioner svenske kroner i erstatning. Hvis ellers den appellerede dom bekræftes i de højere retsinstanser. Dommen skyder spurve med kanoner. I øvrigt tyder noget på, at downloadingsprksis er ved at finde tilbage til niveauet før dommens chok lagde en midlertidig dæmper på gemytterne…
Betyder dommen enden på Pirate Bay? Bagmændene har allerede inden dommen erklæret, at tjenesten – og tilsvarende tjenester – vil fortsætte uanset dommens udfald. Anklagerne og deres klienter vil forsøge at få spærret for Pirate Bay hos internetudbyderne. Men det er ikke uproblematisk. For retter man så ikke smed for bager? Man påfører den enkelte internetudbyder censurforpligtelser og dertil hørende omkostninger, men rammer jo ikke selve Pirate Bay.
Herhjemme har Advokatrådet været ude med en relevant advarsel. Hvis Pirate Bay kan straffes – og spærres – fordi sitet ved hjælp af sin bittorrent-teknologi muliggør illegal download, kan man så ikke også risikere, at “almindelige” søgemaskiner som fx den yderst populære Google også bliver spærret? Og hvad med YouTube og lignende sites, der jo også formidler copyrightet musik, film osv. til verdens internetbrugere? Skal de også spærres (som det jo allerede er sket – midlertidigt – for Youtube i England og Tyskland)?
I Norge er man allerede begyndt at inddrage internetudbyderne. På “begrundet mistanke” kan copyright-havernes organisationer og interessenter få udleveret data om de enkelte internetbrugere. Beslutningen er ikke uproblematisk, fordi der er tale om et forhold mellem en udbyder (sælger af en vare) og en kunde. Hvis internetudbyderne skal angive deres egne kunder får det konsekvenser for tillidsforholdet. Indlysende nok. Og internetudbyderne har da også protesteret inderligt.
Noget andet er vel, om ikke også internetudbyderne gør sig skyldige i en tilsvarende “forbrydelse” som Pirate Bay og potentielt enhver søgemaskine osv. – nemlig ved at muliggøre ulovlige downloads? Er sandheden ikke, at internetudbyderne har lukreret på og udviklet sig i kraft af behovet for stadig større bredbåndsforbindelser og hurtigere sådanne? Skal internetudbydere, der muliggør illegal download lukkes? Og hvem skal evt. betale for den overvågning af datastrømmene, de i modsat fald blive nødt til at udføre? Osv.
Pirate Bay har tabt sagen. Og i dommen er forholdet mellem “skurkene” og “vinderne” sort-hvidt. Men netop ved dommens éntydighed viser domstolen måske, at den ikke rigtig har forstået problemets kompleksitet!?

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

178 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62