Pressefotografen Hugh Van Es er død

16. maj 2009

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at pressefotograferne har haft en afgørende betydning for den oplevelse af samtidshistorien, som vi almindelige borgere har fået. Bestemte fotos er mejslet ind i hjernebarken. Den unge napalmbrændende pige på landevejen i Vietnam. Saigon-politi-manden, der for underholdningens skyld skyder en mand gennem hovedet. Soldaterne, der rejser et flad over Iwojima i anden verdenskrigs sidste tid. Eller billederne af flygtende amerikanere på vej op i en helekopter på taget af en bygning i Saigon i de sidste timer af Vietnam-krigen. Sidstnævnte billede af amerikanerne forsmædelige nederlag i Sydøstasien er taget af hollænderen Hugh Van Es, der tog en række næste mytologiske billeder fra den krig. Nu er han død i en alder af 67 år.
Siden Vietnam-krigens dage har pressefotografiet nok mistet noget af sin betydning. Tv-mediets døgnrapportager – kanoniseret af CNNs programvirksomhed – har taget over og spørgsmålet er vel, om kommende generationer vil få det samme ikonisk-mytologiske forhold til historiens gang, som os, der er vokset op med pressefotografiet? Hvilke centrale billeder står tilbage fra Golf-krigen? Krigen i Irak? I min erindring flimrer det …

Skriv en kommentar

207 har læst indlægget