Diakritisk jeremiade

6. juni 2009

På min vej fra det lokale indkøbscenter kom jeg – og den samlede familie – til at ligge bag ved en mellemstor landrover af asiatisk oprindelse. En af den slags, hvor reservehjulet er placeret under bagsmækken. Og på den cirkelformede beholder stod der med store krøllede bogstaver:

Mor`s dyt

Og straks tordnede min indre Jeronimus sig op og overtog mine taleevner, og det resulterede i en længere uafbrudt jeremiade over den fortsatte erosion af det danske sprog – ikke mindst under indflydelse af det allestedsnærværende anglo-amerikanske sprogområde. For det første er s-genitiv på danske uden diakritisk tegn, med undtagelse af navneord, der ender på netop -s. Fx Hans’ hat, Jens’ øl. For at det ikke skulle være løgn, så var der gået ged i de diakritiske tegn. Hvis man skal bruge diakritisk tegn i forbindelse med genitiv, så er det apostrof ( ‘ ). Og ikke, som i dette tilfælde, accent grave ( ` ).der i øvrigt ikke længere er et autoriseret dansk diakritisk tegn. Frøkenen tilsidesatte straks min jeremiade med en tør konstatering af, at det “så bedre ud” med sådan et tegn i genitiven – uanset om det er apostrof eller accent grave. Og ser man på hyppigheden af s-genitiver med apostrof (el. andre diakritiske tegn…) i gadebilledet og medierne, så må man nok indse, at den sproglige udvikling snart vil gøre denne (mis)brug til officiel sprogpolitik.

Og derefter stak Jeronimus sin pibe ind igen med en stille beklagelse af almendannelsens og sædernes almene forfald…

6 kommentarer

 1. Sifka kommentarer:

  Akkeja;)

 2. Thomas Jensen kommentarer:

  Et ualmindeligt dejligt indlæg :-)

 3. Uffe kommentarer:

  Fuld opbakning til Jeronimus herfra!

 4. capac kommentarer:

  Jeg skal hilse fra Jeronismus og takke for sympatien

 5. Tina - omme i London kommentarer:

  SUK, hvor ser det skidt ud for Stauning!

 6. Helle kommentarer:

  Helt enig :-)

Skriv en kommentar

357 har læst indlægget