Clyde “Skip” Battin – Topanga Skyline

24. november 2009

Hvis man kan anføre navne som The Byrds, Warren Zevon, New Riders of the Purple Sage og Flying Burrito Brothers på sit cv, så er man ikke en hr. Hvemsomhelst. Ikke desto mindre stod bassisten og sangskriveren Clyde “Skip” Battin lidt i skyggen af sine mere spotlightsøgende legekammerater. Sådan er har det jo ofte været for bassister.

Skip Battin, der døde i 2003 69 år gammel, begyndte sin karriere helt tilbage i 1956, hvor ham bl.a. spillede sammen med Gary Paxton i duoen Skip & Flip. Det var dog først i halvfjerdserne, da han trådte ind i The Byrds i 1970, at hans navn kom ud til et større publikum. I de tre år, han var hos Byrds skrev han en hel del sange til gruppen – oftest i samarbejde m. vennen og kultfiguren Kim Fowley.

Man finder hans sange på Untitled fra 1970, Byrdmaniax (’71) og Farther Along (’71). Mindre kendt er det, at Skip i tiden efter The Byrds indspillede et soloalbum, Skip, i 1972. På pladen synger Battin med en behagelig, lidt rusten stemme og spiller bas og klaver. Han får hjælp af sine kolleger fra the Byrds. Roger McGuinn har sin berømmede 12-strengede Rickenbacker med, Clarence White tryller med strengene på alle numrene osv.

Af en eller anden grund blev albummet ikke til noget. Og grunden kunne meget vel være, at det lille pladeselskab Signpost Records ikke gjorde ret meget for at promovere skiven, og at Skip selv turnerede rundt med The Byrds, inden han slog sig sammen med New Riders of the Purple Sage.

Faktisk indspillede Skip Battin to albums i 1972, men det andet – med titlen Topanga Skyline – kom aldrig på gaden. Det sker imidlertid nu, efter at Skip Battins søn Brent for egne penge har fået Sierra Records til at udsende pladen på cd i anledning af 40-året for Battins indtræden i The Byrds. Topanga Skyline blev produceret af Kim Fowley, der også var med som sangskriver. Bag sig havde Battin stærke musikere som Byrone Berlin, Al Perkins, Roger Bush, Alan Munde og Roland White. Flere af dem kendt fra bl.a. Country Gazette. Med på pladen er også Clarence White, der døde kort tid efter inspilninger i en trafikulykke.

Skriv en kommentar

240 har læst indlægget