TV-krimi: Brandvæg – af Mankell

3. april 2007


Måske er det en sjette sans, der gør sig gældende. I hvert lykkedes det mig ved et tilfælde at zappe til norsk tv 1 kl. 21.30, tids nok til at se første del af Mankell-filmatiseringen Brandvæg (efter romanen af samme navn fra 1999) med den uforlignelige svenske skuespiller Rolf Lassgård i rollen som kriminalkommisær Wallander. Det ensomme bymenneske Wallander, der ikke kan finde sig til rette i parforholdets krav og forventninger og oven i købet må affinde sig med at være ramt af diabetes 2 uden først at ville erkende det. Han kastes ud i en kompleks sag med internationale dimensioner, da to teenagepiger anklages for at have myrdet en taxachauffør. Kort efter findes en edb-specialist død uden for en pengeautomat. Tilsyneladende selvmord, men snart kædes de to sager sammen og langsom begynder udredningen af en intrikat historie.
Jeg erindrer ikke om denne filmatisering er blevet vist i dansk tv. Men ellers burde den vises, for den har alle elementer af en god Mankell-filmatisering. Beskrivelsen af storbyens mere eller mindre kulsejlede skæbner, et brutaliseret velfærds-Sverige, hvor det er svært at finde tid og plads til kærlighedsrelationer, og hvor folk bedøver sig selv i arbejdsnarkomanien… Lassgård spiller med stor autoritet den ensomme ulv, en mand af i går, der går sine egne veje og har næse for det kriminalistiske opdageri. Også en mand, der på sin egen upolerede facon charmerer sig ind i damernes hjerte – i dette tilfælde en sygeplejerske, der er sat til at oplære ham i, hvordan man lever med sukkersyge… Man kan nå at se andet og sidste afsnit i aften. Der tales svensk og underteksterne er på norsk, men det går let.
Opdatering: Andet afsnit holdt niveauet til sidste slutscene, selv om fortællingen ikke helt kunne holde sig fra at bruge et par krimiklicheer (som jeg ikke skal afsløre af hensyn til dem, der endnu ikke har set filmen…). Mankell er en fin arvtager efter de samfundskritiske Wahlöe og Sjöwall.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

603 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62