I atombombens skygge: Hiroshima for 70 år siden

6. august 2015

I dag er det nøjagtig 70 år siden, amerikanerne kastede “Little boy” over Hiroshima og indledte atomkrigsæraen med frygtelige konsekvenser for japanerne. Jeg var endnu ikke født dengang, men begivenheden har spillet en stor rolle i min bevidsthed, da jeg voksede op under den kolde krig, hvor truslen om en atomkrig var på tapetet. Henvisningerne til erfaringerne fra Hiroshima og Nagasaki var utallige.

Men – og det er vigtigt at huske på – selv om vi formelt set er ude af den kolde krig, så består risikoen for en atomkrig stadigvæk. Som den amerikanske intellektuelle Noam Chomsky har påpeget, så består risikoen stadigvæk, fordi amerikanerne med Obama i spidsen har sørget for at opgradere deres atomarsenal, medens andre lande – inklusive Rusland, Kina m.fl. – har deres lagre. Store nok til at efterlade jorden som en afbrændt køkkenhave. Der er god grund tll bekymring, men vi skal ikke være bange, for – som  hans magnus enzensberger  påpegede – vi ryger allesammen, når det sker… We will all go together, when we go ..

 

Skriv en kommentar

167 har læst indlægget