Janis Joplins psykedeliske automobil

17. september 2015

Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?

Sådan lød det, da Janis Joplin besang den tyske bilmodel Mercedes Benz på sit klassiske album Pearl fra 1971. Og nu kan man så læse, at Joplins psykelisk malede Porsche (365c 1600 cabriolet) er sat til salg på auktionshuset Sotheby og forventes at indtjene mere end kvart millioner pund. Og de to ting hænger ganske godt sammen, for sangen om Mercedes Benz er blevet opfattes som en kritik af den forbrugerisme, der for alvor fik vind i sejlene i årene før pladens udgivelse, altså tressernes højkonjunktur. Og Joplin var – selvfølgelig – som alle os andre også en forbruger, der oven i købet havde råd til at købe en Porsche og lade den lakere i psykedeliske farver, sådan som tidsånden dengang foreskrev. Vi husker at John Lennon gjorde noget lignende – med sin Rolls Royce. Jovist tresserne var kompromiteret af kapitalismens komsumerisme fra dag et.

Bemærk Joplins intro til sangen…

Skriv en kommentar

99 har læst indlægget