50: Christiania

22. september 2021

Vi befinder os i halvtredsåret for fristaden Christianias grundlæggelse. I 1971 rømmede det danske forsvar Bådsmandstrædes Kaserne – og umiddelbart efter blev området indtaget af slumstormere (datidens husbesættere), og den 26. september blev fristaden formelt grundlagt. Siden har Christiania været et fristed for mange hjemløse, udsatte mennesker og folk, der bare ønskede at leve på en anden måde end det omkringliggende samfund. Men stedet blev også hjemsted eller i hvert fald tilholdssted for mere eller mindre kriminelle elementer, fx hashhandlere.

Og lige siden 1971 har Christiania både været et yndet besøgsmål for lokale og udenlandske turister – og genstand for kritik og modstand fra især politikere fra dansk politiks højrefløj. Christiania har altid været en torn i øjet, også på folk, der ellers mener at besidde liberale værdier. Men Christiania er her endnu halvtreds år efter sin grundlæggelse. Ganske vist i en mere styret og mere konventionel udgave, men alligevel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

8 har læst indlægget
15,053