Miriam Makeba – 4.3.1932-10.11.2008

10. november 2008

Miriam Makebas The Click Song var nok en af mine første indgange til det, man i dag kalder world music. I hvert fald til afrikansk musik. I tresserne var det ret ualmindeligt at høre musik fra eksotiske steder som Afrika, men Miriam Makeba lykkedes at slå igennem i USA – takket være en anden outsider, Harry Belafonte, der hjalp hende på vej. Det lykkedes hende sågar at vinde en Grammy for den bedste folk-plade i 1966. Det var for duoprojektet An Evening With Belafonte/Makeba. Som Belafonte var Makeba også et politisk aktivt menneske, der gjorde, hvad hun kunne for at bekæmpe apartheit-styret i Sydafrika. Det betød blandt andet, at hun i en periode mistede sit sydafrikanske statsborgerskab. Senere blev hun nærmest bandlyst i USA, fordi hun formastede sig til at gifte sig med den kendte Black Panther-leder Stokely Carmichael. Men Makeba fortsatte sin karriere i Afrika og Europa. Efter apartheid-styrets fald i Sydafrika sørgede Nelson Mandela for, at hun kunne vende tilbage til sit fædreland.
Ud over The Click Song var hendes største hit nok Pata Pata, som jeg har hørt utallige gange i radioen.
Miriam Makeba var aktiv til det sidste, og døde forleden af et hjertetilfælde. Hvil i fred.

Miriam Makeba – The Click Song 1966

Skriv en kommentar

270 har læst indlægget