april 2008 arkiv

Albert “LSD” Hoffman er død

30. april 2008

Jeg læser lige, at kemikeren Albert Hoffman er død. Han opfandt – eller rettere: opdagede ved en ren tilfældighed – det stof, der fik en nærmest legendarisk betydning for tressernes psychedelia: LSD. I 1938 var Hoffman optaget at udforske svamp på korn og fik udledt Lysergsyre diethylamid, som han så – rent tilfældigt – kom til at indtage. Hvorefter han så alt som i et forvrænget spejl…
Senere mente han, at LSD måske kunne bruges til behandling af psykiatriske patienter. Og det er da også blevet brugt i terapeutisk sammenhæng. Men den store udbredeles fik det som medikament til “trips” – syretrips – i tresserne, hvor man søgte og fandt “bevidsthedsudvidende stoffer”. Psykologen Timothy Leary skabet en “religion” på grundlag af stoffet. Resten er historie…

William Shatner – Lucy in the Skies With Diamonds

Paul Mccartney om de gange, han tog LSD….

Levon Helm…og musikken

30. april 2008

Jeg har tidligere lovprist det gamle Band-medlem Levon Helms seneste plade Dirt Farmer, der minder en om, hvad musikken handler om hinsides succes, penge og alt det andet jordiske kram… Her er en lille film, som Jakob Hatley har lavet inspireret af samme plade. Enjoy!

WordPress – kontrolpanelknap

30. april 2008

Heldigvis var det ikke m-alos skyld, at jeg fik problem med min kontrolpanelknap. Det viser research på internettet. Der er åbenbart en “bug” et eller andet sted i WordPress – også version 2.5 og 2.5.1, som jeg har opgraderet til. Problemet kan beskrives sådan: Når jeg klikker på kontrolpanelknappen (som man kan se på den sorte bjælke øverst til venstre i administrationsvinduet) så kommer jeg ikke ind i kontrolpanelet, men i noget af kontrolpanelet og et tomt indlægsvindue… Klikket udløser følgende kommando: “wordpress/wp-admin/admin.php?page=index.php”. Skriver jeg i stedet: “wordpress/wp-admin/index.php”, så fungerer det, som det skal. Jeg har forsøgt at finde en løsning derude i cyberspace – blandt andet på en fransk side, hvor samme problem er beskrevet – men har ikke fundet nogen løsning. Nogen derude, der har et løsningsforslag?

Bon mot – bonbon…

30. april 2008

“Livet er for kort til stress og jag”. Citat slut.

Fra båndoptageren: Deep Purple in Rock

30. april 2008

I går havde jeg en pause på arbejdet og fik tid til at læse en ung ph.d.’ers overvejelser over den digitale kopierings perspektiver og dens forhistorie i de analoge kopieringsformer: spolebåndet og kassettebåndet. Kasettebåndet kom aldrig til at spille en stor rolle for mig. Måske, fordi dens storhedstid var firserne, hvor min dagsorden var sat som småbørnssforælder. Så det blev kun til indkøb af nogle indspillede kassettebånd.
Derimod havde jeg en lang periode med spolebånd, der strakte sig fra tresserne og et godt stykke ind i halvfjerdserne. Og den unge studiosus’ tanker om kopieringens veje og vildveje fik mig til at ihukomme nogle af de favoritoptagelser, jeg gjorde dengang. Til studenterfesterne overspillede jeg alt, hvad jeg kunne opdrive med The Beatles – og båndede kørte uafbrudt. Tidligere endnu havde jeg stor glæde af optagelser af hele albums, som DR Radio gav sig tid til at spille. Ad den vej fik jeg The Kinks’ mesterværk The Village Green Preservations Society ind under huden og kan ikke i dag høre den uden næsten at savne den særlige lyd, der var i min gamle B&O-optager og BASF-båndene.
Og så var der en række compilation-bånd med highlights fra rockens og poppens lydspor. Og medens jeg sad og fordybede mig i den tids glæder, så kom jeg i tanke om Deep Purples album In Rock, som lå på et af båndene. Pladen fik megen omtale i DR og med god grund. Efter et par tilløb blev In Rock det album, hvormed Deep Purple trådte i karakter som det, man dengang kaldte “betonrock”. I dag vil man nok kalde det “heavy”. året var 1970 og hippieånden lå endnu over megen rock, så det var noget af en øreåbner, Deep Purple kastede på gaden. Og så var det omslag, hvor gruppens medlemmer agerer amerikanske præsidenter in rock. Man satte ikke sit lys under en skæppe. Det var rock, hård rock with an attitude. Deep Purple spillede højt og frenetisk for at blive hørt. Og det blev de. Sammen med Black Sabbath og deres Paranoid, der også blev rådyrket i perioden, lagde de et solidt tæppe, som efterfølgende hårdrockere kunne udfolde sig på.
Når man lytter til pladen i dag – har for nylig indkøbt pladen i dens 30 Anniversary Edition – kan man godt høre, at gruppen står dybt forankret i musiktraditionen, sådan som man bør gøre, når man vil tilføre musikken noget nyt. I såvel tekst som musik alluderes der til traditionens store. Little Richard får sit. Og det samme gør de klassiske komponister, som tangentspilleren Jon Lord citerer i introen til Speed King. Og inde i høretelefonerne er der påmindelser om Steppenwolf, Cream, halvtredserrock, Vanilla Fudge m.m. Men som inspiration iklædt Deep Purples eget personlige udtryk.

Child in Time + Speed King i en god sort-hvid-optagelse anno 1972:

Al Green er tilbage…

29. april 2008

Det er ikke kun Prince, der holder den musikalske fane højt trods alderens trykken. Det samme gør den 62-årige, fornemme R&B-sanger Al Green, Reverend Al Green. Lay it down hedder den nye skive fra manden. Al Green er efter min mening en af de bedste R&B- og gospel-sangere, man kan opdrive nu til dags. Nybegyndere kan begynde her. Døm selv:

The Byrds Live at The London Royal Albert Hall 1971

29. april 2008

Ja, turen måtte jo komme til det legendariske band The Byrds. Jeg mener: arkivturen. Altså udgivelser af materiale fra gemmerne. Det sker nu, hvor Roger Mcguinn fra gruppen sammen med pladeselskabsmanden Robert Irwin (Sundazed Records) har støvet de tredive år gamle bånd af med henblik på en udgivelse. I følge New Musical Express roder Irwin rundt i Mcguinns arkiver endnu og finder sikkert mere, der kan slå mønt på…

Turn, turn, turn

Prince underholder fyrsteligt…

29. april 2008

Det kan godt være, at den lille Prince Roger Nelson nærmer sig det halve århundrede (det sker den 7. juni), og det kan godt være, at han har lavet så mange hoftebevægelser på og uden for scenen, at han skal have fornyet dem, men svinge og funke det kan han stadigvæk. Turn me loose. Ja, turn me loose:

Nødvendigheden af spin

29. april 2008

Som så ofte lyttede jeg til P1-debat på vej fra arbejde ud på natten. Denne gang drejede det sig om fænomenet spin. Nærmere bestemt om de siddende regerings ansættelse af et hav af spin-doktorer til varetagelse af politikernes mediebehov. I debatten deltog Per Clausen fra Enhedslisten, der blandt andet har kritiseret statsministeren for at føre folketinget bag lyset med spin i sagen om Løkke Rasmussens “bilagsrod”. Og så deltog den fhv. spin-doktor for de konservative Niels Krause Kjær, som jeg tidligere har været efter i denne blog.

Der var specielt en ting, der faldt mig for brystet, og det var, at Krause Kjær igen og igen pointerede, at politikerne ikke kommer uden om spin-medarbejdere, fordi det aktuelle mediebillede er “så kaotisk” at politikerne ville være på herrens mark, hvis de ikke havde journalistiske hjælpere ved hånden. Påstanden blev gentaget så mange gange, at selv Per Clausen gik med på den.

Men jeg mener, at det er en påstand hevet ud af det blå. Et godt eksempel er vores integrationsminister Birthe Rønn Rasmussen, der har frabedt sig en spinner. Hun er et godt eksempel, fordi hun er en politiker, der tror på sine egne grundholdninger og politiske tankegods, og derfor kan hun godt begå sig den åh så kaotiske medieverden.
Når spinneriet har fået så stor en udbredelse hænger det sammen med, at det politiske i høj grad har tabt forbindelsen til det ideologiske. Mange politikere svæver og fluktuerer i forhold til folkeopinionens svingninger og har derfor – for at blive siddende! – brug for nogle journalistiske opspinnere, der kan sørge for, at de får sagt det mest opportune på det rigtige tidspunkt. Samtidig er spinneriet udtryk for, at journaliststanden har tilranet sig en central position i fortolkningen af den politiske virkelighed, som den ikke burde have.

Hvis politikerne besindede sig på, hvad de faktisk stod for, holdningsmæssigt og ideologisk – i stedet for at blive grebet af forblændende magtbegær – så ville spinneriet blive reduceret til noget ubetydeligt. Krause Kjærs insisteren på spindoktorernes uundværlighed og forudsigelsen af, at der vil være endnu flere om ti år, er, efter min mening, udtryk for en journalistisk selvovervurdering og -forherligelse, der er helt ude i hampen…

WordPress-blog-brokkerier

29. april 2008

Jeg er sadlet om til WordPress 2.5, fordi jeg blev hacket. Så vidt så godt. Og version 2.5 har da også nogle tiltrækkende elementer. Men, der er også noget, jeg er utilfreds med. Nogle af mine gamle plugins kan jeg ikke få til at virke. Blandt andet savner jeg min citatrulle, som jeg har brugt en del tid på at lave. Og lige meget, hvad jeg har prøvet, så vil den bare ikke (andre har åbenbart samme problem derude…). Og så kan jeg ikke finde et plugin, der vil vise, hvor mange gange det enkelte indlæg er blevet læst. Jo, jeg fandt et, men da jeg opdaterede pluginet røg statistikken ned i “maskinrummet”….

Ubuntu 8.04 ‘Hardy Heron’

28. april 2008

Efter lidt installations-problemer lykkedes det for et par dage siden at få Ubuntu 8.04 ‘Hardy Heron’ installeret på maskinen som alternativt styresystem. Nu skal jeg så lære det at kende indefra, inden jeg for alvor slipper Windows. Foreløbigt er det gået ok. Noget ligner det gamle miljø, andet er – ja – anderledes, men ikke sværere, end man med almindelig brugererfaring kan finde rundt i det…

James Taylors en-mands-band…

28. april 2008

Selv om man anstrenger sig for at følge med i verdens gang, så undslipper meget af informationsstrømmen nødvendigvis ens opmærksomhed. Således forbigik det mit øje, at selveste James Taylor har været i København og give koncert. Hvis ikke jeg havde læst Klaus Lynggaards meget positive anmeldelse i fredagens Information, så var dette indlæg nok ikke blevet til noget.
Engang var James Taylor en langhåret, ranglet hippie-knægt med smag for heroin. I dag er han en ældre skallet herre med styr på tilværelsen. Men noget har ikke forandret sig synderligt: Den ‘den uimodsigelige melodiske sans, de lyriske tekster, det udsøgte guitarspil og den behageligt modulerede og bløde stemme’. For nu at parafrasere Lynggaard. Tag hvilken som helst af mandens lange række af plader, og du får samme kvaliteter i ørerne hver gang. Og heldigvis for det. Det er rart at nogle ting ikke forandrer sig meget. I en turbulent tid. Specielt når kvaliteten holder.

Sweet Baby James:

Volmer Sørensen og så George Simenon… erindringsgods

28. april 2008

I den tyske avis Frankfurter Allgemeine læser jeg en interessant artikel om sætningerne hos den franske forfatter George Simenon. Om han evne til i korte sætninger at indfange et helt liv – eller næsten i hvert fald. Og straks glider mine tanker tilbage til gymnasieårene, hvor kulturradikalismen endnu kunne pege fingre ad populærkulturen, fx i skikkelse af den såre populære entertainer, skuespiller, revy-konge m.m. Volmer Sørensen. Eller: Sejr Volmer-Sørensen, som han rettelig hed. Dengang var han indbegrebet af det man kalder “folkelig underholdning”. Og så kommer jeg i tanke om min daværende dansklærer, Rasmussen, som fik mig til at forstå, at finkultur og popkultur, elitær kunst og underholdning ikke nødvendigvis var hinandens modsætninger og i hvert fald ikke udelukkede hinanden. Det var da han fremhævede, at samme Sejr Volmer Sørensen ved siden af sit folkelige engagement var en frankofil æstet, der blandt andet oversatte nogle af George Simenons psykologiske krimier til dansk.


I øvrigt – læses Simenon mon så meget længere?

Velo Vap – endnu et erindringsfragment…

28. april 2008

På nettet læser jeg, at Velo Solexen blev lavet i Frankrig tilbage i 1946 som et pålideligt transportmiddel til den jævne mand og kvinde. Men historien går faktisk helt tilbage til århundreskiftet, hvor Solex-fabriken blev grundlagt. Siden blev den solgt i otte millioner eksemplarer i Europa og – ikke mindst – Skandinavien. Successen skyldtes ikke mindst, at den var kvik, økonomisk og pålidelig. Solexen kom i flere modeller.
Omkring 1960 fik Solexen hård konkurrence af Sociétés ABGs Velo Vap, der umiskendeligt var en klon, omend den var lyseblå og havde en rundere tank. Efter sigende var den en udmærket og solid konstruktion. Da den begyndte at dukke op i gadebilledet vakte den opmærksomhed. Men jeg tror ikke, at den fik helt den udbredelse, som Solexen havde…

Wili Jønsson får Ken Gudman-prisen 2008

28. april 2008


Wili Jønsson, bassist i blandt andet Gasolin (og som man kan se på fotoet oven også i Frede Fups band) modtager Ken Gudman-prisen i år på grund af sin integritet og personlighed som musiker. Dermed kommer han i fint selskab med Sort Sol, Peter Belli, Sanne Salomonsen og Allan Olsen. Vi gratulerer med hæderen.

Rabalderstræde