Capac anbefaler: Thomas Ring – Inamoratas

14. maj 2024

På coverfotoet sidder Thomas Ring i et skovområdet med sin guitar på skødet og en sort hat på hovedet. Et diskret farvefoto, der sagtens kunne være et cover fra de foregående årtiers singer-songwriter-kilde. Coveret bringer varme mindelser om covers fra tresserne og halvfjerdserne med brunlige toner. Jackson Browne, James Taylor, Carly Simon osv. osv. Eller en ung Elton John eller måske Nick Drake. Og associationerne skyldes ikke kun denne skribents alder og hang til forne tiders musik, men skyldes i høj grad Thomas Rings selviscenesættelse på coveret og hans musik. For albummet, der bærer titlen Inamoratas, der betyder ‘kvinder som man har et nært, kærligt forhold til’, slår også nogle toner an, der ikke just harmonerer med tidsåndens pop-tendens til at lade kærlighedslivets negative sider – opbrud, utroskab, svigt osv. – komme til orde, for i stedet at betone kærlighedens omfavnende, ømme, tilgivende og livsbekræftende sider. Og lige netop i denne atypiske tendens adskiller Ring sig fra mange af sine samtidige popkunstnere og knytter bånd bagud til  – ja – dengang, hvor hippieånden endnu svævede over populærmusikken. Og teksterne er – prisværdigt – trykt på coverets opslag, så man kan fordybe sig i dem, medens man lytter.

Og måske er der også en god personlig forklaring på Rings tilgang til teksterne – og musikken. For Ring har en fortid som deltager i tv-programmet “X-Factor”, hvor han vandt i 2010. Siden har han udsendt tre – nu fire – albums og successen er nok dalet en kende. Til gengæld har livet bevæget sig hen over Thomas; han har mistet sin mor og erfaret det voksne kærlighedslivs op- og nedture med skilsmisse og andre af de stød, den side af livet giver. Og det uden at lade sig slå helt ud af kurs. I stedet for at fortabe sig i melankoliens faldgruber, så har han altså fundet en vej i livet med et – alt andet lige – positivt livssyn og syn på den side af livet, der betyder så meget for os og ikke mindst for populærmusikken: kærlighedslivet.

Ialt elleve sange er det blevet til på den nye plade. Sange, der fremføres af Thomas’ lyse, klare mandsvokal. Sange, der er båret af en let fængende melodiøsitet. Og sange, der er arrangeret sådan at traditionel, ja klassisk, singer-songwriter-modus med sanger og akustisk guitar er vævet ind i lydlandskaber, der malet af strygerarrangementer og en rig variation af instrumenter – lige fra dobro guitar til støvsuger… De elleve sange besidder stor homogenitet og giver albummet en konsistens og slidbarhed, som kun den bedste singer-songwriter-pop kan levere. Jo, der er al mulig grund til at prise Thomas Rings genkomst med dette album, der både løfter arven fra årtiers fremragende singer-songwriter-kunst og gør krav på sin egen plads i den historie og værkrække. Inamoratas fortjener at få mange lyttere – ikke kun blandt gamle X-Factor-fans men også blandt alle os, der sætter pris på sanger-sangskriver-kunstens opslidelige kvaliteter. Hermed varmt anbefalet.

Thomas Ring. Inamoratas. Producer: Noah Rosanes, Beright Music. Udkom d. 3. maj 2024

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

47 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62