Elektra – et pladeselskab fylder 60 år

29. september 2010

Tidsskriftet Mojo fejrer i sit nyeste nummer pladeselskabet Elektra Records. Og det kan der være god grund til. For Elektra er et af de selskaber, der var med til – ikke mindst i tresserne – at markedsføre den ny rock- og folkmusik.

Elektra kom til verden i 1950, hvor makkerparret Jac Holzman og Paul Rickholt formedelst 300$ dannede pladeselskabet med det græsk mytologiske navn (dog med et K i stedet for C). Og de første indspilninger var med kunstnere fra den spirende amerikanske folkbevægelse: Tom Paxton, Phil Ochs, Judy Collins m.fl. Da psychedeliaen greb de unge amerikanske musikere var Elektra også på pletten og indspillede som et af de allerførste pladeselskaber psychedelisk musik og ny progressiv rock med navne som The Doors, Paul Butterfield Blues Band, The Stooges, MC5 og Tim Buckley. Der blev også lavet en budgetunderafdeling, Nonesuch Records, der blev et af de mest succesfulde budgetplademærker.

I 1970 var det slut for Elektra i den oprindelige form. Det blev solgt videre og kom under musikgiganten Warners paraply, hvor det smeltede sammen med Asylum Records – til Elektra/Asylum – som var oprettet af David Geffen, en af halvfjerdsernes førende pladeselskabspersonligheder.

I 2009 blev Elektra relanceret…men det er en anden historie.

3 kommentarer

  1. Torben Bille kommentarer:

    Denne 5cd-compilation er stadig en uomgængelig introduktion til selskabet og til tiden: http://www.amazon.com/Forever-Changing-Golden-Age-Elektra/dp/B000HWZ5YC

  2. capac kommentarer:

    @Torben: Tak igen Torben. Ja, det er jo en lækkerbidsken for alle os, der var med – og for nybegynderne.

Skriv en kommentar

362 har læst indlægget