Letters from the Faroes – Lena Anderssen

8. oktober 2012

Den gode popmelodi går ind i en som en varm kniv i kold smør. Den afvæbner en med sin melodi og sine forførende harmonier. Den kræver ikke tilvænning, snarere afvænning, så man har lyttet længe nok til, at magien for en tid fortager sig. Sådan en sang er der på Lena Anderssens album Letters from the Faroes. Den hedder “Departure blues” og kommer som nr. 2 på pladen en umiddelbar, direkte forlængelse af det indledende nummer “Hey Mr. Kay”.

Det er i det hele taget en rigtig dejlig plade, den færøsk-canadiske singersong-writer Lena Anderssen har lavet. Og man forstår godt, hvorfor pladen blev årets plade på Færøerne og Lena “årets sangerinde” sammesteds. Sammen med sin musikalske partner Niclas Johannesen har Lena skrevet pladens 14 sange, der er indspillet i Seattle. Det er sange, der bevæger sig inden for en velkendt tematik: kærlighedens kommen og gåen, ensom- og tosomhed, drømme, længsler, savn osv. Men selv om det er gammelkendte temaer, så tåler de et genoptryk, når de kommer som små vedkommenede breve fra Fæøerne itonesat som akustisk båret, moderne indiepop med et klart hitpotentiale.

Selv om man skal vare sig for at fortolke for meget på den færøsk-canadiske forbindelse, så er der forbigående associationer i retning af de store melodimagere fra Canada – Joni Mitchell, Neil Young og måske ikke mindst Ron Sexsmith osv. Og måske er der også noget Teitur over det. Men først og fremmest er det pop, der har et internationalt præg. Det er pop, men ikke letbenet pop, snarere den forfinede, musikalsk udfordrende slags, der går under betegnelsen indiepop. Letters from the Faroes er en organisk sammenhængende popplade af 14 iørefaldende, vanedannende sange, der fremføres af Lena Anderssons forførende, varme, pigede stemme. Og jeg kan kun ærgre mig lidt over, at jeg ikke har opdaget den unge dame fra det høje nord noget før, men det må jeg så råde bod på ved at lytte til de foregående plader. I hvert fald er det en plade, der klokkerent har ramt min popmusiksmag. Hermed anbefalet.

Lena Anderssen. Letters from the Faroes. Produceret af Niclas Johannesen. ArtPeople. 2012 Pladen udkommer i dag.

Lyt med her.

PS. Lena Anderssen kan oplevet på scene i oktober og november: århus (17.10 Gyngen), Kolding (10.10 Godset), Kbh. (lukket arr.), Holte (01.11, dagligstuekoncert) og Holstebro (06.11 Den sorte box).

4 kommentarer

  1. Roar Amundsen kommentarer:

    Helt enig her!

    Fremragende plade med mange højdepunkter og en virkelig god lyd og produktion. Lena har en skøn stemme som rammer en helt rent + en særlig evne til at skabe melodier som er tilgængelige og poppede uden at være trivielle.

    Kan varmt anbefale hendes forrige album ogsÃ¥ – “Let Your Scars Dance”, som mit lille selskab Songcrafter Music var sÃ¥ heldige at udgive i 2008.

    http://itunes.apple.com/dk/album/let-your-scars-dance/id292521400?l=da

  2. Nora Musik kommentarer:

    Godt at du opdagede Lena og at du skriver om hendes cd.
    Lena og Niclas er efter min mening særdeles talentfulde komponister, sangskrivere og artister.
    De spillede koncert i “Noras Dagligstue” i Birkerød for et par Ã¥r siden. En meget god oplevelse – udover det sædvanlige.
    Gå til en koncert med Lena Anderssen og Niclas Johannesen når du har muligheden!

  3. capac kommentarer:

    @Nora Musik: Tak. Jeg vil bestemt lytte mere til Lena, når lejlighed sig byder.

  4. capac kommentarer:

    @Roar Amundsen: Enig. Jeg vil se om jeg kan få fat i hendes foregående cd.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

498 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62