Jimmy Saville – BBCs pædofile tv-personlighed

20. oktober 2012

For et års tid siden skrev jeg en minderune over den afdøde tv-moderator m.m. Jimmy Saville, som jeg husker som en farverig og excentrisk tv-vært i diverse popudsendelser i tresserne. Nu er BBCs svar på Jørgen de Mylius eller Otto Leisner hvirvlet ind i en pædofiliskandale af format. Rygterne om Savilles begær efter piger under den seksuelle lavalder har været kendt i mange år, men det er først nu et år efter mandens død og mediebårne begravelse, at rygterne slipper løs som en voldsom anklage om, at Saville skulle have forgrebet sig på omkring 200 små piger i løbet af sin levetid. Som så ofte med den slags skandalesager, var det en tv-dokumentar, der fik sagen til at rulle. Voksne kvinder stod frem og fortalt om de uhyrligheder, de var blevet udsat for – oven i købet i BBC s lokaler.

I kølvandet på tv-dokumentaren er der iværksat en efterforskning af Scotland Yard, der skal finde ud af, hvad der er op og ned på anklagerne. Men meget af det, der allerede er kommet for en dag, tyder på, at Saville har været noget af en medie-Dr. Jekyll and Mr. Hyde, og at hans omdømme vil være ødelagt for altid.

I virkeligheden er det mest betændte ved denne sag måske ikke Savilles pædofile tilbøjeligheder. Vi ved, at pædofili er meget mere udbredt, end vi måske bryder os om at tænke på, og medierne har gennem de seneste mange år kastet lys over voldsomt ubehagelige sager – fx sagen om det pædofile netværk i Belgien, der havde forgreninger ind i mange lag af samfundet (bl.a. politiet) eller sagen om den katolske kirke. Også i Danmark har vi haft modbydelige sager. Men – man må spørge sig selv om, hvorfor rygterne om Savilles overgreb kunne holdes i ave i så mange år? BBC står allerede for skud. Hvorfor har koncernen, hvor nogen må have haft kendskab til Savilles perverse tilbøjeligheder, ikke råbt vagt i gevær? Men det stopper ikke her. Nogle af de mange ofre må have fortalt om det til familie, venner osv. Hvorfor er det ikke kommet videre? Har der været anmeldelser til politiet? Og hvis ja, hvorfor er der så ikke sket mere?

Jeg tror ikke på, at der er nogen helt enkel forklaring. Noget af forklaringen ligger i, at en stor offentlig institution som BBC har forsøgt at beskytte sig selv om dårlig omtale. Det er et velkendt fænomen, at offentlige virksomheder er følsomme over for kritik og modvillige, når det gælder om at erkende fejltagelser. Selv om det er en gammel sandhed i kommunikationsteorien, at det altid er bedst at få sandheden frem hurtigst muligt, så er det sjældent, at det sker. Oftest forsøger man sig med fortielser, benægtelser og løgne. Der er næsten tale om en lovmæssighed.

Noget andet er seksualmoralen i den periode, vi taler om, fra tresserne og frem. Tresserne var jo et årti, hvor den seksuelle frigørelse blev et tema i medierne. Men selv om hippierne løb rundt som naturen havde skabt dem og prædikede og praktiserede budskabet om at ‘make love not war’ og selv om pornografien blev sat fri mange steder i den vestlige verden, så var det ikke udtryk for, hvordan seksualmoralen var i almindelighed. Det ved enhver, der voksede på i det årti. Halvtredsernes strenge blik på hænderne over dynen fortsatte langt ind i de efterfølgende årtier – og sex var nok noget, man kunne læse om i medierne, men ikke nødvendigvis noget man talte om i de små hjem. Og seksuelle problemer og emner – fx unge pigers graviditet, homoseksualitet, utroskab og ja, perversioner – var bestemt ikke noget, der blev italesat. Snarere blev det fortiet, fornægtet og undertrykt. Vi skal huske på, at det engang fx ikke var almindeligt, at kvinder gik til politiet, når de havde været udsat for voldtægt. Ganske enkelt, fordi det blev oplevet som noget skamfuldt, man helst ikke ville tale om. Og sådan har det sikkert også været for mange af Savilles ofre. Hellere tie og lide i stilhed end stå frem med sin skam. At man ikke havde gjort noget forkert ændrede ikke ved den moralske skamfølelse.

Pædofili er en forbrydelse i mange lande. Og vi kan kun begrænse dens realisering, hvis vi får kastet lys over sagerne og får retsforfulgt forbryderne. Det må være den lære, vi kan drage af sagen om Jimmy Saville.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

379 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62