Capac anbefaler: Thorbjørn Risager & The Black Tornado: Songs from the Road

30. september 2015

Sange fra vejen kalder Thorbjørn Risager & The Black Tornado deres nye og tiende udgivelse. Og titlen på pladen er 100% dækkende for det, man som lytter får: koncertoptagelser på CD og DVD.

Dokumentation af en koncert i Bonn (Tyskland), hvor de oven i købet har fået vokal assistance af de to fine sangerinder Ida Bang og Lisa Lystam, der giver en ekstra feminin dimension til bandets heftige, maskuline udgave af bluesbaseret rock (el. rockbaseret blues).

Og når man lytter til Songs from the Road, kan man (jeg) godt undre mig lidt over, at der ikke er mange andre kunstnere, der benytter sig af den model for pladeudgivelser – i stedet for at skulle omvejen over et pladestudie. For Songs from the Road er mindst lige så tilfredsstillende som en gennemproduceret studieplade, set ud fra det synspunkt, at en plade helst skal vise en kunstner eller et kunstnerkollektiv fra den bedste side. Og det er lige præcis, hvad denne plade og DVD gør: Viser Thorbjørn Risager & The Black Tornado fra deres allerbedste side.

Bandet er en heftigt turnerende og koncertspillende band, og det kan man mærke fra de allerførste akkorder på pladen. Den oser langt væk af erfaring og professionalisme – og af velbevaret spilleglæde og musikalsk engagement. Risager har skrevet langt de fleste sange på pladen, på nær tre sange. Og Risagers sange holder vand hele vejen igennem og fremstår som gedigne bluesrocksange, der sagtens matcher langt de fleste mere kendte sange fra den genre. Og i afviklingen af sangene formår bandet og sangerinderne at fremkalde såvel den svedige, medrivende rockfeeling og den blå bluesfornemmelse, men også – som i nummeret “Drowning” noget, der tangerer det cabaretagtige og jazzede. Og det slås allerede fast i den indledende sang “If you wanna leave”, hvor bandet med en uafrystelig rockende puls, der går direkte i kroppen, bærer Risagers let melankolske budskab ud over scenekanten og får et fast greb i sit tyske publikum (og med garanti også i danske lyttere og DVD-kiggere).

Risager og Co. leverer en tung (men ikke gumpetung), kropsligt medrivende omgang bluesrock, der har sine rødder dybt begravet i the blues’ blå. Og bandet udfolder deres sange i både enkle udgaver (som fx “Too Many Roads” eller “On my way”) og i udfoldede versioner, hvor blæsergruppe og vokalditto får sangene til at folde vingerne helt ud.

Det kan ikke undre nogen, at dette combo har mange fans i Tyskland og andre steder. For det er uomtvisteligt, at Risager og kollegerne i løbet af de forgangne ti år er vokset helt sammen med deres foretrukne musikform og fremstår som værdige konkurrenter og kolleger til hvilket som helst udenlandsk bluesrockband. Og det er en oplagt og klog beslutning, at lade CD’en følge af en DVD, der ikke forfalder til musikvideosmartness, men fokuserer på det, det gælder om, at dokumenterer bandets liveoptræden med fotografering, der kredser om musikernes og sangerindernes arbejde med enkelte billeder af den fyldte koncertsal.

 

Hermed anbefalet.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado. Songs from the Road. RUF Records. Udkom d. 25. september

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

235 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62