Tal dansk din sorte hund!

26. maj 2023

»Tal dansk, din sorte hund!« siger Jeppe på Bjerget til en af advokaterne i Ludvig Holbergs komedie om den stakkels bonde (»sort« henviser altså til beklædning og ikke til hudfarve). Ludvig Holberg var efter datidens sortklædte øvrighed, fordi den talte latin, som Jeppe og andre meningmænd ikke forstod noget af.

I dag er det ikke sortklædte øvrighedspersoner, der taler et sprog, som mange såkaldte almindelige mennesker ikke behersker. Det er derimod journalister og mediepersoner, der sørger for at tale i ikke-danske vendinger – eller måske rettere: som taler i vor tids anglo-amerikaniserede afart af dansk.

Outstanding er et eksempel på et ord, der har vundet indpas i pressen og de førende medier. Seneste er det træneren for det danske kvindefodboldhold, der omtaler den hjemvendte landsholdstjerne Pernille Harder som værende “outstanding”. Og hvad er der så galt med det, vil nogen måske straks melde ud!? Jo, problemet er, at vi på dansk har adskillige, gode tillægsord, der kan bruges i stedet, og som nok vil sige de fleste danskere mere. Pernille har været fremragende, siden hun vendte tilbage til fodbolden efter sin muskelskade. Fremragende, enestående osv. Tjek synonymordbogen og se, at der er mange muligheder for at beskrive hendes præstation, oven i købet med adskillige, forskellige konnotationer.

Og det er her, jeg optræder som en gammel Jeronimus (igen en Holberg-figur: en knarvorren, konservativ og forstokket husherre…). Jeg er lidt bekymret over den ukritiske, uhæmmede import af ord, udtryk og vendinger fra det anglo-amerikanske sprogområde, som pressen og medierne tilsyneladende ubekymret lægger spalteplads og taletid til. Ikke, fordi jeg tror, at det lige straks tager livet af det ubetydligt lille sprog, som dansk er i global sammenhæng (hvor flere små sprog hvert år forsvinder, for aldrig at komme igen…), men fordi vi – hvis vi vil og ønsker det – bedre kan udtrykke os på vort modersmål. Dansk er et rigt sprog med mange muligheder; det er op til os, om vi vil bruge det. Så tal og skriv dansk din “sorte” hund!

2 kommentarer

  1. Arne Schiøtt kommentarer:

    Jeg syntes også det er far out med de mange fremmedord og begreber i det danske sprog..

  2. capac kommentarer:

    @Arna: Du mener selvfølgelig, at det er langt ude med alle de mange fremmedord og begreber…

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

40 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62