Skraldesorteringens overdrev

17. juni 2020

Jeg stod ude i køkkenet med en tom sødmælkskarton fra Arla og overvejede en stund om jeg skulle gribe en køkkenkniv eller -saks og fjerne plastiktuden og kaste den i posen med plast (glas, metal). Men det blev ved tanken, fordi en anden tanke skubbede på. Nemlig tanken om Folketingets beslutning om at borgerne nu skal sortere i ti forskellige grupper: Farligt affald. Restaffald. Madaffald. Drikkekartoner. Fødevarekartoner, Plastaffald. Papiraffald. Papaffald. Metalaffald. Glasaffald. Tekstilaffald venter vi med.

Og et øjeblik forsøgte jeg at forestille mig, hvordan jeg skulle sortere i ti grupper i køkkenet. Men det opgave jeg hurtigt. Dernæst meldte forestillingen sig om at stå ved de nedgravede skakter – i sol, regn, sne osv. – og finsortere dér. Og selv om jeg går ind for reduktion af forbrugsaffald, genbrug og den slags, så var det svært at mobilisere noget, der ligner en begejstring for politikernes lovgivning. – Og det, der især generer mig, er, at politikerne åbenbart har glemt eller fortrængt en vigtig dimension i hele affaldsproblematikken. Nemlig det forhold, at private virksomheder – her og hisset – frit producerer emballage, der udfordrer enhver lille øko-bæredygtig-forbruger. Eksemplerne er legio. Og hvorfor går politikerne ikke ind – også via EU – og med pisk og gulerod får producenterne til at lave genanvendelig emballage, minimerer emballagen og i nogle tilfælde afskaffer emballagen. Hvorfor skal en økologisk agurk fx svøbes ind i plastik? Bare som eksempel.

Kun hvis vi får fat i producentleddet, kan vi gøre skraldesortering helt overkommeligt og måske endda også helt succesfuldt. Så politikere – få fingeren ud , drop berøringsangsten over for erhvervslivet og få dem til at tænke mere bæredygtigt – også på skraldeområdet.

(For en ordens skyld skal jeg lige tilføje, at jeg har skrevet til en politiker med dette ressortområde og gjort hende opmærksom på ‘forglemmelsen’.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

41 har læst indlægget
14,851