Capac anbefaler: Søren Damm – Det bliver så tidligt sent

2. november 2020

Søren Damm har flere romaner på samvittigheden og har itonesat digteren Tom Kristensen på en tidligere plade. Men på Det bliver så tidligt sent er det Damms egne tekster, der er genstand for imusiksættelse.

Og man mærker fra første færd, fra først sang – titelsangen – at Damm er forfatter og komponist. Det litterære anslag viser sig i et ord- og billedvalg, der uden tvivl vil få visse såkaldte anmeldere og kritikere til at rynke på næsen og vrisse “litterært”. Men ikke her, og det skal ikke stå i vejen for en erkendelse af, at Søren Damm har noget på hjerte, som ikke kun handler om litterære aspirationer. Søren Damm vil fortælle noget om den virkelighed, han deler med alle os andre.

I den indledende titelsang handler det måske dybest set om livet og om det livtag, vi vælger at tage med det ‘satans’ liv:

Livet er alt for kort til at blive ved med at stille sig stridigt an;

Forsøge at være noget andet end en famlende og fejlende Mand

Tankemylderet masserer mildt min anmassende Melankoli.

Der er altid et Sted uden Sikkerhedsnet;

En Dør der lukker, når du bliver fundet for let.

Et Forsvindingspunkt.

Navneordene med (gammeldags) stort begyndelsesbogstav og tegnsætningen med både punktum og semikolon (!) står for Søren Damms regning. Og jeg tænker, at den lidt bedagede retskrivning fortæller os noget om Damms skismatiske tekster, der både bærer et element af nostalgi i sig , et uforløst opgør med samtiden og  en åbning mod fremtiden: “Hvor går vi hen?”. Som det hedder i den sang, “Soning”, der er udkommet som videosingle (eller hvad det nu hedder nutildags…).

Søren Damms tekster er som sæben i Ribjergs badeværelse. Ikke sådan at få greb om og fat i. De er konkrete, hverdagsagtige i deres tematik, men lader sig hverken – simpelthen – kategorisere som samfundskritik eller som -accept. De aftvinger med andre ord lytteren (og læseren af pladens tekstark) en  selvstændig tanke og en forholden sig.

Musikken på pladen kan beskrives som en slags moderne sanger-sangskriver-rock. Melodiske sange med en kant af rock. Musik og tekster, der nok især henvender sig til et moderne, modent publikum, der gerne vil have sat deres egen virkelighedsforståelse på prøve. Der er ingen tvivl om, at  Søren Damm sammen med sit hold af gode musikere har lavet en plade, der ikke sådan lader sig indfange i de forhåndenværende kategorier i moderne populærmusik. Et plade, der skiller sig ud. Og alene dette forhold gør den til noget særligt. Hermed anbefalet.

Søren Damm. Det bliver så tidligt sent. Producer: Jesper Andersen. Innersleeve Records. Udkom 30. 10.2020

 

 

 

Skriv en kommentar

114 har læst indlægget